0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda9. 7. 20165 minut

Letem světem

střelba v Dallasu • Autor: Profimedia, TEMP EPA

„Chtěl jsem zabít bělochy. Pokud možno policajty.“ To byla slova střelce Micaha Johnsona, který v Dallasu odstřelovací puškou zabil pět policistů a sedm dalších lidí zranil. Stalo se to v průběhu protestního pochodu proti dvěma nedávným případům, kdy američtí policisté při zásahu zastřelili muže afroamerického původu.

Policie ve Spojených státech je dlouhodobě kritizovaná, že k občanům přistupuje rasisticky. Tím své vraždy Johnson zdůvodňoval. Sám nakonec při přestřelce s policií zemřel.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Španělsko

Znovu stejně, ale trochu jinak

Po šesti měsících šli Španělé znovu k volbám. Důvodem jejich opakování byl povolební pat, a výsledkem nedávného hlasování je – opět pat. Vládní lidovci přesvědčivě zvítězili, dokonce i s větším počtem hlasů než v prosinci, ale na parlamentní většinu to zase nestačí, ani v koalici s centristickou stranou Ciudadanos. Není ale vyloučené, že se jim potřebných osm hlasů podaří získat u poslanců menších regionálních stran. Španělsko by se tak po víc než půl roce dočkalo vlády.

Na levé straně spektra se – navzdory předpovědím průzkumů – nepovedlo levicovým revolucionářům Podemos pod vedením Pabla Iglesiase porazit zavedené socialisty. A to se kvůli tomu spojili se španělskými komunisty. Hegemonem levice tak zůstává sociální demokracie Pedra Sáncheze. Iglesias se už pokusil podat socialistům smírnou ruku, ale marně. Ti stále nemohou zapomenout, že Podemos po minulých volbách couvli z plánované levicové…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc