Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Operace Thermopyly

ilustrace Jorge González
ilustrace Jorge González

Já jsem odporný tlusťoch především proto, že i původ mé tloušťky je odporný. A to nezměním ani tím, že si nechám šít šaty na míru v Londýně, kus za tři sta tisíc, ani tím, že se budu chovat vybraně.

Všichni tři jsme snili o tom, že zmizí chladné vody egoistických kalkulací, jimiž kapitalismus zaplavil Evropu a Západ. A všichni tři jsme se těmto myšlenkám později zpronevěřili, každý po svém.

Nezávisle na tom, jestli byl tlustý nebo hubený, stal se i z Bernabého mizera. Stejně jako já byl samolibý, tuctový a konformní. Když jsem uslyšel jeho hlas, musel jsem se přemáhat, abych ho pozdravil.

1. Vize

 Jsem tlustý. V tomto ohledu si nic nenalhávám.

Moment, zdá se, že mě dobře nechápete. Raději vám to vysvětlím, abyste se na mě už takto nedíval. Nenaznačuji, že by se moje tloušťka dala zpochybňovat. Když obvod pasu o třicet centimetrů převyšuje obvod hrudníku, musel by být člověk hodně natvrdlý, aby si toho nevšiml. A já o sobě řekl, že jsem tlustý, ne pitomý.

Chci tím říct, že co se tloušťky týče, nikdy jsem si nic nenamlouval. Možná jste se nad tím nezamýšlel, ale existují různé typy tlusťochů. Tak například šťastný tlouštík. Nachází se vždy v lehkém poklusu, se zdviženým zadkem a bradou vysunutou, jako by ho pupek táhl pořád kupředu. Pak je tu dobrácký tlouštík, který se usmívá na celý svět, dovolí dětem, aby po něm lezly a těšily se z hřejivého povrchu jeho měkkého těla, případně svolí, aby ho i počuraly. Dále existuje utrápený tlouštík,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].