Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Jsem ryba v moři odpadu

Až tunu odpadu ročně vyprodukuje běžná čtyřčlenná rodina. Američanka Bea Johnson (42) se před lety rozhodla na tuto horu nic nepřihazovat. Dnes je bezodpadovou expertkou a na roční odpad Johnsonových stačí jedna zavařovací sklenice.

„Nejdůležitější je odhodlat se začít.“ • Autor: Milan Jaroš
„Nejdůležitější je odhodlat se začít.“ • Autor: Milan Jaroš

Co v té zavařovačce máte?

Musím přiznat, že letos mi dělalo dost problém to všechno do jedné nacpat: obaly od léků, které užíval manžel, drobné věci, jež se nahromadily při opravě domu a nejdou recyklovat.

Jak se z člověka stane expertka na život bez odpadu?

Asi před deseti lety se mi dostala do rukou pravidla ekologického managementu: jak zminimalizovat odpad, který každý z nás vytváří. Zaujalo mě to a rozhodla jsem se to zkusit. Navíc jsme tenkrát bydleli v malém bytě v San Francisku, takže redukovat věci bylo nutností. Když jsme se pak stěhovali do většího, říkali jsme si, proč v tom nepokračovat. Tenhle životní styl nejenže ušetří až polovinu výdajů, ale domov je mnohem vzdušnější.

Minimalizovat odpad je jedna věc, vy jste se však propracovala až k nulovému odpadu – tzv. zero waste. Životnímu stylu, který propagujete po světě a píšete o něm knihy.

Ze začátku jsem na to neměla žádný návod. Sice vznikaly stále menší hromádky odpadu, ale zároveň to byla doba experimentování a já jsem šla až do extrémů; používali jsme mech místo toaletního papíru, přešívala jsem oblečení, místo používání zubního kartáčku jsme jedli tvrdou zeleninu a ovoce, vyráběla jsem vlastní chleba, sójové mléko, sýr… Pro člověka, který chodí do práce, to bylo časově náročné; došlo mi, že pokud chci inspirovat ostatní, musím pravidla zjednodušit.

Jak mám začít,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].