0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda21. 5. 20164 minuty

Tři roky debat

Staronové vedení Prahy slibuje, že vyjednávání města s občany a developery už bude probíhat férově

Odteď průhledně? (Návrh revitalizace území Masarykova nádraží)

Česká metropole by se mohla již brzy stát prostorem, který si nebudou porcovat realitní magnáti a jehož obyvatelé se budou těšit větší vstřícnosti zvolených zastupitelů. Krok k této vizi udělá pražská radnice tento týden. Schválí dokument s nudným názvem Pražské stavební předpisy, který by měl zastavit nebo aspoň omezit nadvládu peněz nad pražskými ulicemi a parky. Během tohoto roku začnou experti i veřejnost debatovat o čtyři roky připravovaném dokumentu, nazvaném Metropolitní plán, který by mohl z Prahy udělat žádanou a prestižní metropoli podobnou New Yorku či Vídni. Má to ale svá místní specifika.

Kdo vyhrál?

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Pražské stavební předpisy (PSP) už před třemi lety fungovaly. Zjednodušeně řečeno, říkaly, že o tom, co se bude stavět a jak budou vypadat ulice a parky, rozhodují zájmy občanů a až na druhém místě peníze investorů. Třeba že v centru budou chodníky a prostory dost velké, aby na nich mohli chodci „žít“, ne se po nich jen přepravovat z místa na místo na pokraji koridoru, vymezeného autům. A taky říkaly, že v Praze je – po vzoru lepších měst na Západě – zakázaná velkoplošná reklama.

To poslední je miliardový kšeft. Před rokem a půl rozpoutali majitelé tohoto byznysu válku PSP a vypadalo to, že radnice vedená Adrianou Krnáčovou jejich tlaku a penězům podlehne. Hádky o budoucnost předpisů způsobily loni na podzim rozpad pražské koalice, zastavení debat o investicích do Prahy a všeobecnou skleslost, jejíž nositelé si zoufali, že z Prahy se definitivně stává…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc