Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

S Trumpem v srdci

Místo skličujícího rozumu chce čím dál víc lidí rychlý lék na úzkost

Cokoli si myslíme o Donaldu Trumpovi, jedno mu nemůžeme upřít. Donald Trump je svým způsobem optimista. Ano, je hrubý, rasistický, mluví strašlivě o ženách, chce deportovat miliony lidí, podněcuje k nenávisti. Zároveň ale tvrdí, že svět lze změnit. Jeho návody jsou příšerné, současně však odrážejí přesvědčení, že věci je možné vzít do vlastních rukou. V tom je podobný Berniemu Sandersovi, stoupencům britského odchodu z Evropské unie, stoupencům francouzského odchodu z Evropské unie nebo třeba Viktoru Orbánovi, který na nic nečekal a postavil kolem Maďarska protiuprchlický plot.

Naopak zcela nepodobný je Trump své pravděpodobné soupeřce Hillary Clintonové. Americká senátorka je „realistkou“, což v praxi často znamená, že toho vlastně mnoho dělat nelze. Banky není možné rozbít, lze je trochu lépe regulovat. Zdravotnictví se nedá reformovat rázně, lze ale prosadit další malý přílepek k zákonu. IS nelze jednoduše vymazat ze zemského povrchu, je potřeba postupovat opatrně a promýšlet tahy dlouho dopředu. Hillary Clintonová má samozřejmě v mnoha ohledech pravdu a svět bude mnohem bezpečnějším místem, pokud do Bílého domu usedne realistická politička jako ona. Zároveň se však zdá, že na její pravdě je pro stále větší počet lidí něco skličujícího a že k rozptýlení jejich obav nebo naplnění jejich životních ambicí nestačí.

Co naděláš

Nejde však v žádném případě pouze o Ameriku. Pozorovatel dnešního vývoje se nemůže ubránit pocitu, že emocionální převaha stojí na straně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].