Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Vymyslete si zvíře

Ekologičtí aktivisté dlouho bojovali proti bolestivému vypalování rohů telat. Aby se zamezilo protestům, zvolilo se nejjednodušší řešení – biologové vyvinuli GM bezrohé krávy a zdá se, že všichni jsou spokojeni. Přidat geny sem nebo tam už umíme. Nejlépe je to vidět na zvířatech, do kterých jsme vložili gen pro světélkování, třeba ten z medúzy. Máme svítící kočky, světélkující prasata, zelené myši, dokonce i první svítící opičku, vznikli již i svítící motýli, z klobouku při show taháme fluoreskující králíky, v Americe můžete koupit dětem do akvária rybičky GloFish, které se prodávají hned v šesti barvách!

Jindy nejde ani tak o to, abychom do stávajících tvorů přidávali nové geny, jako abychom nám drahé organismy zkopírovali. Pokud zesne oblíbená rodinná kočka, stačí vzít buňku její kůže a za bratru padesát tisíc dolarů je možné ji nechat naklonovat. Pes je dražší, stojí kolem sta tisíce dolarů. Firma je ovšem seriózní a nabízí vrácení peněz, pokud by klon neodpovídal originálu. Jistě se jednou zdaří naklonovat i člověka, a pokud by mi třeba jednou tragicky zesnula milenka, srdce bude sice rozervané, ale nic není ztraceno, stačí vzít buňku kůže a… počkáme osmnáct let a stačí pak jen novou slečnu přesvědčit, aby se do mě, již stárnoucího, znovu zamilovala. Pokud ovšem znovu je to správné slovo.

Hitem dneška je tzv. deextinkce, kdy se pomocí klonování snažíme přivézt zpět do života druhy, které to již mají za sebou. Na pořadníku jsou dronte, zebra kvaga, datel císařský,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].