Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Lidi nejvíc uklidňuje česání ponožky

Ve svých videích Denisa Vondrušková (18) škrábe prsty o šišku, brnká na kartáč na vlasy, šeptá a dělá hypnotické pohyby rukama. Pražská gymnazistka je jednou z prvních Češek, které propadly světovému fenoménu ASMR.

Denisa Vondrušková • Autor: Milan Jaroš
Denisa Vondrušková • Autor: Milan Jaroš

Co vlastně ASMR je? Umění? Hudba?

Já to považuji především za terapii. ASMR tvůrci kombinují pomalé tiché zvuky jako šeptání či klepání na různé předměty s hypnotickými pohyby rukou a dalšími vizuálními prvky. Smyslem je vyvolat v divákovi mravenčení, husí kůži, pocit, jako by zvuk vznikal přímo vedle něj a „dotýkal se“ jeho mozku – a tím ho uvolnil. ASMR doslova znamená „samostatnou smyslově-meridiánovou reakci“ (Autonomous Sensory Meridian Response). V USA se videa označená tímto termínem točí asi pět let. V Česku jsem byla jednou z prvních,  dnes je nás kolem osmi.

Jak jste se k tomu dostala?

Předloni jsem se nemohla doma soustředit na učení a začala jsem si procházet různá videa. Zkusmo jsem si do YouTube zadala „šepot“. Nic se neobjevilo, pod anglickým slovem „whisper“ se mi ale otevřela spousta ASMR videí a okamžitě mě nadchla. Hodně mě baví psychologie, chtěla bych ji i studovat – a přišlo mi, že ta videa mají obrovský potenciál právě v terapii. V USA se k ní ostatně používají. Asi po půl roce jsem zkusila natočit vlastní video. Kromě toho, že mě prostě baví ASMR točit, letos také maturuji a chci ta videa vykázat jako praxi u přijímaček na vysokou školu. Většina uchazečů bude mít praxi typu, že si chodili povídat do školky nebo domova důchodců. ASMR videa jsou šancí se v té mase nějak odlišit.

Jde o váš první pokus vstoupit mezi youtubery?

Už před pár lety…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].