Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

De Correspondent

Vybrat ve světě žurnalistiky rekordní částku prostřednictvím crowdfundingu, rozjet slibovaný projekt a ještě na něm během tří let nasbírat skoro 50 tisíc předplatitelů – které on-line médium by o to dneska nestálo?

V Nizozemsku se to podařilo. Příběh o vzniku mediálního startupu De Correspondent byla radost poslouchat – přímo z úst zakladatelů tohoto webu Roba Wijnberga a Haralda Dunninka, kteří z Amsterdamu přijeli na naši letošní Internet Advertising Conference 2016.

Známé pravidlo říká, že médium je závislé především na tom, kdo ho platí. Proto je dobré, když jsou to čtenáři – pak se zvyšuje pravděpodobnost, že obsah tvoří s ohledem na ně, nikoli na inzerenty či pod jinými vlivy. De Correspondent v roce 2013 stoprocentně vsadil právě na to – jádrem jeho byznys modelu je vysoce kvalitní obsah bez reklam a příjmy z předplatného. Nabídli alternativu k všeobecné povrchní a nepodstatné pěně dní, která je k dispozici ve všech ostatních médiích, a vyšlo to stoprocentně.

Příčinou úspěchu přitom není jen poctivá novinařina, ale i precizní práce s technologiemi – od redakčního systému a koncepce webu samotného přes promyšlenou práci se čtenáři a jejich zpětnou vazbou až po chytré zacházení se sociálními sítěmi. Každý předplatitel například může jakýkoli text sdílet na webu, nabídnout jej svým přátelům. Ti pak v prohlížeči vidí lištu, v níž je napsáno: „Tento článek vám věnoval XY.“ Prý jde o nejefektivnější zdroj nových…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].