0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda23. 4. 20163 minuty

Srdeční záležitost

Bylo by to k vzteku, jenže vztek má teď slovenský premiér Robert Fico zakázán. Škodí jeho srdci, jehož kolaps mu znemožnil užít si v parlamentu už třetí potvrzení ve funkci. Srdce do té slávy zasáhlo a zrušilo Ficovi i slavnostní kolečko po střední Evropě, Prahou počínaje.

Málokdo si přitom uměl na veřejnosti tak přesvědčivě nasadit nasupenou masku a pouštět hrůzu – na novináře, na opozici a v poslední době také na Brusel a muslimské uprchlíky – jako Robert Fico. Vztek, samozřejmě v zájmu slovenského lidu, byl důležitou součástí jeho politického obrazu, ať už ho jen hrál nebo opravdu prožíval. Jenže co teď?

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Srdeční slabost je pro staronového slovenského premiéra úplně nová situace, ale pro jeho stranu Smer i slovenskou veřejnost také. Ta věděla dlouho jen to, že když byl šéf vlády ráno běhat, udělalo se mu špatně a leží v Národním ústavu srdečních a cévních nemocí. V pátek dopoledne pak lékaři oznámili, že premiéra operovali a dopadlo to „dobře“. Média vypátrala, že mu udělali trojnásobný bypass, úřad vlády i lékaři však mlčí.

Toto podivné utajování informací o premiérově nemoci souvisí s vůdcovským politickým stylem, jenž se na Slovensku ujal od dob Vladimíra Mečiara (i on se uměl mimořádně přesvědčivě vztekat). Premiér má být trochu nadčlověk: Mečiar si zakládal na své medvědí síle – jednou do kamery předváděl, jak seká dříví, a zlomil při tom sekeru, Mikuláš Dzurinda běhal maratony a Robert Fico porážel svalnaté výsadkáře v počtu kliků. Na otázku novinářů, jak je…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc