Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Ďábel, kterého znáte

Saúdská Arábie se zreformuje snadněji pod vlivem USA než bez nich

Měly by Spojené státy přetnout své vazby na Saúdskou Arábii? Zmíněná otázka se vynořuje uprostřed řady kontroverzí a také poslední návštěvy Baracka Obamy v tomto království. Už několik desetiletí Saúdskou Arábii kritizuji, navzdory všem problémům si ale myslím, že pro Ameriku je prospěšnější si spojenectví udržet než ho ukončit.

Kongres pravděpodobně již brzy schválí zákon, který umožní americkým občanům – pozůstalým po obětech útoků z 11. září 2001 –, aby proti saúdskoarabské vládě podali žalobu. Někteří z pozůstalých také žádají, aby Obamova administrativa uvolnila 28 stran odstraněných z původní vyšetřovací zprávy Kongresu, jež popisují saúdskoarabskou účast na útocích.

Pokud ale Spojené státy odepřou Saúdským Arabům imunitu, jaká je vládám tradičně vyhrazena, stane se Washington zranitelným vůči podobným krokům po celé planetě. Představte si, že by měla americká vláda čelit žalobě kvůli každému útoku dronů, každému bombardování, zásahu speciálních jednotek nebo válce. Pokud jde o zmíněnou utajovanou zprávu, výkonný ředitel vyšetřovací komise Philip Zelikow tvrdí, že 28 stran obsahuje „neupravený, hrubý materiál“ z archivů FBI, „který naznačuje, že některé osoby měly podíl na vážných zločinech, aniž by však podezření doplňoval následným vyšetřováním, jež by prokázalo, zda jsou podezření platná“.

Z nepřítele spojenec

Věřím tomu, že Saúdská Arábie nese významný díl odpovědnosti za šíření kruté, netolerantní a extremistické interpretace islámu – té, o niž se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].