Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Transformační prezident

Obama proměnil Ameriku v takové míře, jak se to kdysi povedlo Reaganovi

V rozhovoru během předvolební kampaně v roce 2008 Barack Obama vysvětloval, že Ronald Reagan pozměnil trajektorii Spojených států měrou, v jaké se to nepodařilo Richardu Nixonovi ani Billu Clintonovi. Obama měl zjevně ambici stát se prezidentem symbolizujícím změnu, podobně jako Reagan. V tuto chvíli je spravedlivé přiznat, že uspěl. Stačí se podívat, co se během jeho funkčních období událo s Amerikou, jeho vlastní stranou a především pak s opozicí.

První řádek budoucího Obamova životopisu se bude muset zabývat tím, že Obama je prvním afroamerickým prezidentem. Důležité je ale také to, co vykonal. Po kolapsu finančního systému v roce 2008 spolupracoval s odcházející Bushovou administrativou, předsedou centrální banky Benem Bernankem a se členy obou politických stran v Kongresu ve snaze zasáhnout účinně proti krizi, která se šířila na všech frontách – fiskální, monetární i regulační. Spojené státy se díky tomu vynořily z velké recese v lepším stavu než kterákoli jiná ekonomika.

Hlavním Obamovým úspěchem je reforma zdravotnictví, s jejíž pomocí má nyní devadesát procent všech Američanů zdravotní pojištění. I když má schválená legislativa své problémy, dosáhla cíle, který poprvé vytyčil již před sto lety Theodore Roosevelt.

Následuje proměna americké energetické politiky. Vláda provedla sérii investic a pobídek s cílem postavit Spojené státy do čela počínající energetické revoluce. Stačí jediný příklad: během Obamova působení v prezidentském úřadu spadly náklady na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].