Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Republikáni se vzdávají

Letošní volby můžou být stejně kritické jako v letech 1928 a 1964

Ústup republikánů začal. Ještě nedávno označovala republikánská elita Donalda Trumpa za nepřijatelného, nekonzervativního a nebezpečného demagoga, teď se ale zdá, že se s tímto mužem vítězícím v primárkách smiřuje. Úvodníky deníku The Wall Street Journal o něm celé měsíce psaly jako o čachráři a katastrofě a varovaly, že „pokud se Donald Trump stane hlasem konzervativců, konzervativismus se zhroutí spolu s ním“. Jenže minulý týden již úvodník republikány vybízí, aby se pokusili „zkoumat pana Trumpa, zda by mohl začít jednat jako prezident (…) a především se rozhodnout, kdo by mohl zabránit, aby prezidentskou funkci znovu obsadila levice“.

I Karl Rove strávil celé měsíce tím, že Trumpovi nadával do „kompletních idiotů“, vypočítával jeho chyby a selhání a předpovídal, že pokud on bude nominován na kandidáta, republikáni ztratí Bílý dům i Senát a jejich většina v Kongresu se „dramaticky“ zmenší. Jenže také Rove minulý týden změnil tón a nabídl lídrovi primárek pár vřelých a přátelských rad pro „zlepšení šancí“.

Marco Rubio nazýval Trumpa „falešným hercem“, jehož „myšlenky postrádají obsah“, který ve svém byznysu zneužíval „pracující lid“, pokouší se „přiživovat na lidském strachu“ a jeho kampaň vybízí k násilí. Jenže, jak říká, „v tomto okamžiku“ je připraven podpořit kohokoli, kdo se stane nominantem republikánů. Totéž jsou připraveni udělat John McCain i Paul Ryan, který proti zvyklostem třikrát zasáhl do Trumpovy kampaně a káral ho za jeho rétoriku. Dokonce i Lindsey…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].