Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Cestovatel stoletím

Andrés Neuman

Andrés Neuman: Cestovatel stoletím
Andrés Neuman: Cestovatel stoletím

Je to sci-fi, která se odehrává v minulosti, popsal svůj román Cestovatel stoletím argentinsko-španělský autor Andrés Neuman. Před sedmi lety za něj získal prestižní hispanoamerické ocenění Premio Alfaguara. Román však s tímto kulturním okruhem nemá téměř nic společného. Odehrává se ve smyšleném Wandernburgu v Německu 19. století po napoleonských válkách, kdy se rozmáhá v duších obyvatel Evropy konzervatismus. Ve městě – kde chybí plynové osvětlení, neboť obyvatelé tolik světla nepotřebují, protože mají dobrý zrak a spořádané mravy – se objeví záhadný cestovatel Hans. Místo se mu příliš nezamlouvá, myslí si, že jen přespí, ale zdrží se déle než rok. Na náměstí se totiž setká s flašinetářem, jehož hudba na něj zapůsobila. Stává se členem místní honorace a začne se účastnit jejích dýchánků, kde se mluví o politice, filozofických traktátech, hudbě i uspořádání společnosti.

Román byl oceněn za odvážnou směs žánrů – střídají se tu detektivní prvky, historický a milostný román i esejistické pasáže zabalené do rozprav účastníků. Ti diskutují o současných tématech Evropy jako emigrace či multikulturalita, která mají počátky právě v 19. století. To všechno je ambiciózní a záslužné, jenže pasáže o starém kontinentu jsou zároveň úmorné.

O moc přitažlivější není ani pohrávání s žánrem milostného románu; i vášeň je historickou hříčkou, jež se táhne jako sirup přes stovky stran. Udržet pozornost pomáhá především autorův metaforický a poetický jazyk. Neuman se narodil v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].