Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Sklizeň republikánů

Kde byli ti umírnění, když před dvaceti lety začínali první Trumpové?

Hlavní příčinou vzestupu extremismu v islámském světě je zbabělost umírněných muslimů, kteří již desítky let raději nekritizují zvrácené myšlenky a vyhrocenou rétoriku. V obavách, že budou působit jako ideologičtí slaboši, se vyhýbají konfrontaci s rakovinou, o jejíž existenci každý ví. Dnes je jasné, že podobná dynamika funguje i ve světě amerických konzervativců.

Měli bychom gratulovat Mittu Romneymu k tomu, že vystoupil s projevem a nazval Donalda Trumpa podvodníkem a lhářem. Kde ale Romney byl, když v roce 2012 Donald Trump vedl nechutnou a naprosto vylhanou kampaň, jež vrhala pochybnosti na americké občanství Baracka Obamy?

Jak nám připomíná komentátor E. J. Dionne Jr. ve své knize Why the Right Went Wrong (Proč pravice sešla z cesty), Romney stál tehdy po Trumpově boku v Las Vegas. „V životě se stávají věci, které si ani neumíte představit,“ rozplýval se tehdy Romney. „Z jeho (Trumpovy) podpory mám ohromnou radost. Je to pro mě opravdová pocta.“ A i když se Romney diskusím o Obamově občanství spíše vyhýbal, později během roku si také on přiložil své polínko do ohně, když poznamenal, že „můj rodný list nikdy nikdo vidět nechtěl“.

Na obou pólech politického spektra se vždy vyskytovali radikálové. Konzervativní hnutí je ale výjimečné tím, že od devadesátých let začali extremistickou rétoriku a taktiku používat i uznávaní představitelé jeho středního proudu. Pokyny vydané politickou komisí vedenou Newtem Gingrichem tehdejší republikánské kandidáty…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].