Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Republikánský famfrpál

Hillary Clintonová i Donald Trump míří ke kandidatuře, republikáni se ale se svým favoritem nechtějí smířit

Chytit zlatonku neboli tvrdou zákeřnou kuličku velikosti vlašského ořechu byl při turnajích v čarodějných Bradavicích vždy oříšek – v pamětech kouzelnického učně Harryho Pottera se traduje, že mrštná potvora jednou unikala celých šest měsíců a stejně zůstala nepolapená. Znechucení hráči tehdy prý hru ukončili a zlatonka někde poletuje dodnes. Američtí republikáni jsou ze zlatonky jménem Donald Trump minimálně stejně zoufalí, na rozdíl od mladých kouzelníků ale svou partii famfrpálu ještě nevzdávají.

Trumpa může zastavit jen velmi překvapivý obrat.

Minulý týden se konalo tzv. superúterý, kdy se rozdělují hlasy hned v 15 státech a nezávislých územích. Z 11 států, v nichž hlasovali republikáni (primárky demokratů a republikánů se zcela nepřekrývají), vyhrál Donald Trump v sedmi, Ted Cruz ve třech a Marco Rubio nakonec zvítězil alespoň v Minnesotě. Celkem teď populistický miliardář získal téměř tolik delegátů jako všichni ostatní republikánští kandidáti dohromady. Ve čtyřicetileté historii moderních amerických primárek se ještě nikdy nestalo, že by takto úspěšný kandidát nakonec nezískal nominaci do podzimních prezidentských voleb.

Všechno je však jednou poprvé, říkají republikáni a pokoušejí se o zázrak. Naděje zastavit Trumpa, o němž jsou přesvědčeni, že jim buď prohraje listopadové volby, nebo že se v křesle amerického prezidenta stane nevypočitatelnou neřízenou střelou, se upíná k 15. březnu, kdy je prý poslední šance, že by se vše…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].