Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Chybné zaříkadlo

Nazval jsem to „radikálním islámem“. A co má být?

Radikální islámský terorismus. Tento pojem má zjevně – pokud ho použijete – mystickou sílu. Republikánští kandidáti na prezidenta si minulý týden opět dali práci s poukazy na to, že oni si troufnou použít tato obávaná slova, jimž se prezident Obama i Hillary Clintonová vyhýbají. „Máme prezidenta, který není ochoten to pojmenovat,“ prohlásil Ted Cruz ve svém zahajovacím proslovu.

Jak se ukazuje, byl jsem to já, kdo jako první ve svém komentáři několik dnů po 11. září označil nepřítele výrazem „radikální islám“. Tentýž měsíc jsem pak ještě v dalším komentáři použil pojem „radikální islámský terorismus“. Cítím se tedy oprávněn k čestnému prohlášení, že tento termín nedává nikomu absolutně žádné právo k tomu, aby ho používal jako recept či strategii v boji proti teroristickým útokům.

Ale nejsou to jen republikáni, kteří se rozhodli, že Obamovu a Clintonové neochotu používat tento pojem budou označovat za důkaz jejich slabosti a rozbředlé strategie. Dnes už existuje celý domácí průmysl chrlící autory, kteří se chvástají svojí odvahou pojmenovat nepřítele.

Daeš je správně

Ve skutečnosti samotný Obama mluvil o problémech extremismu v islámu docela často. Ve svém projevu na Valném shromáždění OSN v roce 2014 se na toto téma zvláště zaměřil, když řekl: „Násilí uvnitř muslimských komunit je dnes zdrojem velkého lidského utrpení… Nastal čas, aby svět – a muslimské komunity zvláště – zřetelně, důrazně a vytrvale odmítal ideologii organizací, jako jsou al-Káida a ISIS …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 60 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].