Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Politika

Útok na Paříž, útok na svobodu

Neměli bychom se chytit na háček, který nám nahodili teroristé

Vojenká hlídka před Notre Dame  • Autor: REUTERS
Vojenká hlídka před Notre Dame • Autor: REUTERS
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Teroristé znovu útočili v Paříži, opět zabíjeli nevinné lidi, zase chtěli demonstrovat svou sílu. Stejně jako v případě vražedného útoku na redakci Charlie Hebdo nejde teroristům jen o to, aby mařili lidské životy, ale především chtějí rozsévat strach. Do Evropy momentálně míří stovky tisíc uprchlíků, což samo o sobě vytváří napětí a místy i potyčky. V takovou chvíli stačí málo a z malicherné roztržky se rozpoutá vážný konflikt.

Právě proto je nutné zachovat klid a jak řekl bezprostředně po útocích francouzský prezident François Hollande: nepropadejme panice. Neměli bychom se chytit na háček, který nám nahodili teroristé. Už dlouho experti varovali, že například cílem Islámského státu může být právě pokus postavit proti sobě uprchlíky a Evropany. Je třeba nekompromisně bojovat s útočníky a jejich komplici, ne však s těmi, kteří mnohdy před těmi samými lidmi utíkají ze svých domovů. Jakákoli přehnaná reakce může teroristům pomoci v rekrutování dalších útočníků.

Dostupnost střelných zbraní dnes usnadňuje provedení podobných zvrácených útoků. Je proto třeba počítat s tím, že se mohou opakovat častěji. Neexistuje totiž síla, která by je dokázala úplně zastavit. Kdo slibuje, že to zvládne, prostě lže.

Zároveň je ale jasné, že pouze čekat na další útok nejde. Dokud bude trvat chaotická a krvavá situace v Sýrii či oblastech obsazených Islámským státem, poroste chuť teroristů páchat zločiny na území Evropy. Ani tady ale nejsou snadná řešení.

Erik Tabery, šéfredaktor

Teror v Paříži

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 47/2015 pod titulkem Útok na Paříž, útok na svobodu