Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Ruská atletika a doping

Mezinárodní vyšetřování odhalilo masivní dopování atletů za asistence státu

Není důležité zúčastnit se, ale EPO. (Sídlo ruského olympijského výboru) • Autor: REUTERS
Není důležité zúčastnit se, ale EPO. (Sídlo ruského olympijského výboru) • Autor: REUTERS

Ruská atletika je prosáklá korupcí a krev ruských běžců je nasáklá dopingovými preparáty. Proto budou dočasně vyřazeni z mezinárodních soutěží, rozhodla v pátek světová atletická federace (IAAF).

Podnět k tomuto rozhodnutí dala mezinárodní komise pod vedením Kanaďana Dicka Pounda, a postarala se tak o největší skandál v dějinách sportu, který však přerůstá i do mezinárodní politiky. Vzhledem k tomu, že v Rusku jsou sportovci tradičně vnímáni jako vojáci v diplomatické válce o prestiž státu, bojkot budou Rusové vnímat jako další útok Západu.

Pro Kreml však bude o něco těžší svalit vše na spiknutí západních nepřátel a nad dokumentem komise o 325 stranách pokrčit rameny, jako to po oznámení výsledků šetření udělal mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, podle kterého jsou obvinění nepodložená a „bez důkazů“. Celá zpráva byla totiž zveřejněna, a tak si může každý přečíst svědectví ruských atletek, které se rozhodly promluvit, jejich rozhovory s trenéry, jež ve spolupráci s komisí tajně nahrály, ale přečte si také věcné důkazy, například o zničení 1417 vzorků moče v moskevském centru pro kontrolu dopingu.

Armstrong by se divil

Dopingové aféry se objevují se železnou pravidelností a není to tak dávno, co byli slavný americký cyklista Lance Armstrong a jeho tým usvědčeni z rozsáhlého dopingového podvodu a mafiánských praktik. Rozdíl v obou případech je však v tom, že zatímco Armstronga odhalila (i díky svědectvím jiných cyklistů) americká protidopingová agentura a federální…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].