Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Polsko před volbami

Průzkumy favorizují opoziční radikálně pravicovou PiS, ale existuje i šance na barevnou koalici proti vítězi voleb

Skvělá čísla, blbá nálada. • Autor: Profimedia.cz
Skvělá čísla, blbá nálada. • Autor: Profimedia.cz

„Z evropského pohledu je Polsko zářným příkladem úspěchu, jakým se nemůže pochlubit žádný z nových členů Evropské unie,“ řekl pro deník Politico šéf polské centrální banky Marek Belka. „Polsko nikdy nebylo tak bohaté, nerovnost se snižuje a mohutně se daří malým lokálním podnikatelům,“ dodal. Jeho názor potvrzují i čísla.

Přesto je v této zemi tak „blbá nálada“, že vítězem parlamentních voleb 25. října bude s největší pravděpodobností politická strana, jež tvrdí, že Polsko je na okraji propasti, lidé žijí v bídě a navíc je ohrožují uprchlíci, kteří promění kostely v mešity a zamoří zemi „cholerou a úplavicí“. Tou stranou je Právo a spravedlnost (PiS) Jarosława Kaczyńského, kterou průzkumy veřejného mínění favorizují (35 procent), druhá má skončit dnes vládnoucí Občanská platforma (PO) v čele se současnou premiérkou Ewou Kopaczovou (25 procent). Pak následuje shluk menších stran nejrůznějšího zaměření, z nichž žádná nemá jistotu, že se dostane do parlamentu.

Autor: Respekt
Autor: Respekt

Co by se s Polskem stalo v případě Kaczyńského nástupu k moci, lze usuzovat z jeho obdivu k autoritářskému maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi (tito dva politici se neshodují jen v otázce Ruska, v němž Orbán vidí spojence, zatímco Kaczyński smrtelného nepřítele).

Kaczyński přežil v opozici osm let také vlastní vinou – je totiž pro mnoho Poláků nepřijatelný kvůli své nacionalistické a protievropské rétorice. Takticky tedy nastrčil do čela kandidátky místo sebe nepříliš výraznou Beatu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].