Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Izrael má strach

Obyvatelé Jeruzaléma se bojí nožů v rukávech svých palestinských sousedů

Za samostatný stát. • Autor: Globe Media /  Reuters
Za samostatný stát. • Autor: Globe Media / Reuters

Izraelský mladík Uri Rezken pracoval minulé úterý venku na předměstí Haify, když k němu zezadu přiběhl muž a bodl ho nožem do zad. Rezken se otočil, zkoušel útočníka odstrčit a křičel: „Jsem Žid, jsem Žid!“ Nůž ale svištěl vzduchem dál a Rezken schytal několik dalších bodnutí. Lidé útočníka zadrželi a oběť skončila v nemocnici. Muž s nožem si přitom myslel, že Rezken je Arab, a chtěl se mu pomstít za násilí, které v zemi probíhá.

Případ je výsledkem těžko představitelné nervozity, jež panuje v Izraeli od začátku října a rychle se stupňuje. Už sedm Izraelců bylo zabito tak, že je na ulici bez varování ubodali Palestinci. Policie je v pohotovosti a náznaky dalších útoků řeší tím, že útočníky bez váhání střílí. Celkem už zemřelo třicet dva Palestinců. Starosta Jeruzaléma, kde se odehrálo nejvíc útoků, vyzval židovské obyvatele města, aby chodili ozbrojeni.

Na obou stranách tak panuje velký strach. Jeruzalémští rezidenti vyprávějí, jak se při pohybu městem rozhlížejí, jestli se v okolí nepohybuje podezřelý jedinec arabského původu. Někteří Palestinci byli podle svědectví zastřeleni z pouhého podezření, že se chystají k útoku.

Už jsi viděl to video?

Většina palestinských útočníků pochází z východní poloviny Jeruzaléma, která oficiálně spadá do území okupovaných Izraelem od roku 1967. Její obyvatelé tedy nemají izraelské občanství, na rozdíl od lidí ze Západního břehu, který je obehnaný zdí a plotem, ovšem mají relativně volný pohyb po Izraeli a mohou si v něm…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].