0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda18. 10. 20154 minuty

Izrael má strach

Obyvatelé Jeruzaléma se bojí nožů v rukávech svých palestinských sousedů

Za samostatný stát. • Autor: Globe Media /  Reuters

Izraelský mladík Uri Rezken pracoval minulé úterý venku na předměstí Haify, když k němu zezadu přiběhl muž a bodl ho nožem do zad. Rezken se otočil, zkoušel útočníka odstrčit a křičel: „Jsem Žid, jsem Žid!“ Nůž ale svištěl vzduchem dál a Rezken schytal několik dalších bodnutí. Lidé útočníka zadrželi a oběť skončila v nemocnici. Muž s nožem si přitom myslel, že Rezken je Arab, a chtěl se mu pomstít za násilí, které v zemi probíhá.

Případ je výsledkem těžko představitelné nervozity, jež panuje v Izraeli od začátku října a rychle se stupňuje. Už sedm Izraelců bylo zabito tak, že je na ulici bez varování ubodali Palestinci. Policie je v pohotovosti a náznaky dalších útoků řeší tím, že útočníky bez váhání střílí. Celkem už zemřelo třicet dva Palestinců. Starosta Jeruzaléma, kde se odehrálo nejvíc útoků, vyzval židovské obyvatele města, aby chodili ozbrojeni.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Na obou stranách tak panuje velký strach. Jeruzalémští rezidenti vyprávějí, jak se při pohybu městem rozhlížejí, jestli se v okolí nepohybuje podezřelý jedinec arabského původu. Někteří Palestinci byli podle svědectví zastřeleni z pouhého podezření, že se chystají k útoku.

Už jsi viděl to video?

Většina palestinských útočníků pochází z východní poloviny Jeruzaléma, která oficiálně spadá do území okupovaných Izraelem od roku 1967. Její obyvatelé tedy nemají izraelské občanství, na rozdíl od lidí ze Západního břehu, který je obehnaný zdí a plotem, ovšem mají relativně volný pohyb po Izraeli a mohou si v něm…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc