Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Zlobíme se na Norsko

City a nacionální vášně nejsou jedno a to samé

Znalci mezinárodní politiky rádi říkají, že i bezproblémové vztahy mezi dvěma státy se mohou snadno obrátit v katastrofu. Ta ještě není na obzoru, náznaky jednoho obratu se ale před námi začínají zjevovat.

Spor o výchovu dvou malých bratrů Michalákových mezi Českem a Norskem se totiž na české straně opět o něco víc vyhrotil. Najednou padají výrazy jako „nepřátelský akt“ a prezident podniká kroky, které experti na diplomacii považují za krajně nevhodné. Na oslavu státního svátku tak koncem října dorazí na Pražský hrad velvyslanci všemožných despotických států, nebude tam ale smět reprezentantka Norska, které jen tak darem nabízí Česku ze svých fondů víc než půl miliardy korun ročně. Pokud by se mezi norskými politiky našel někdo, kdo by měl podobný zájem jako prezident Zeman, tedy konflikt vyhrotit, řítili bychom se do problému. Takhle snad celou věc vyřídí úředníci a soudy.

Ztráta důvěry

Nové obrátky nabral známý případ minulý týden, kdy norská rezidentka českého původu Eva Michaláková dostala od tamních úřadů drtivou zprávu. Mladší syn má být dán k adopci jeho nynějším pěstounům a vůči staršímu synovi má být zbavena rodičovských práv. Tím by přišla o možnost své syny, které jí kvůli podezření ze špatné péče norský úřad loni odebral, vídat.

Tento plán avizovala norská sociálka Barnevernet už začátkem letošního roku. V březnu pak došlo k jednání se zástupci českého Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí, od něhož se paní Michaláková dozvěděla, že nemůže…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].