Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Česká stopa v ukrajinské kaši

Plzeňská Škoda JS se přes panamské poradce zamotala do ukrajinského uplácení vyšetřovaného Švýcary

Chernobyl turbine hall. Workers inside the turbine hall of the Chernobyl nuclear power station • Autor: Respekt
Chernobyl turbine hall. Workers inside the turbine hall of the Chernobyl nuclear power station • Autor: Respekt

Takový závěr loňského roku šéf plzeňské společnosti Škoda JS Miroslav Fiala nečekal ani v tom nejhorším snu. Do kanceláří jeho firmy, která je výrobcem jaderných zařízení pro atomové elektrárny, napochodovala v prosinci policie a na základě žádosti svých švýcarských kolegů si odnesla dokumenty týkající se potenciálně třaskavé kauzy – vyšetřování údajné korupce poslance a vlivného člena ukrajinské vládní strany Lidová fronta Mykoly Martyněnka.

Jde o to, že na švýcarské účty jisté panamské firmy, v jejímž pozadí měl tento muž stát, v minulosti přišly podezřelé peníze, jejichž původ nyní švýcarská prokuratura prověřuje. Část z nich měla zřejmě pocházet i od plzeňské jaderné společnosti.

Zdaleka sice není jasné, jak vyšetřování švýcarských detektivů, v němž samotná Škodovka zatím figuruje jen jako svědek, může skončit. Korupce by ale pro podnik usilující o velké miliardové zakázky byla samozřejmě vážným problémem, ovšem i bez ní to firma asi nebude mít na Ukrajině úplně jednoduché. Kauza má totiž, jak se ukazuje, ještě další, politicko-obchodní pozadí.

Ukrajinská vládní strana vydala v reakci na zveřejnění zprávy o vyšetřování Martyněnka v minulých dnech prohlášení, že celá akce je diskreditační kampaní a provokací Ruské federace, která se snaží narušit snahu ukrajinské vlády diverzifikovat své energetické zdroje a snížit tak závislost na dodávkách z Ruska. Právě v této snaze o diverzifikaci se Škoda JS angažovala: na základě zakázek z roku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].