Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Nenápadný hrdina z Yonkers

Televizní série Najděte mi hrdinu nabízí nejen filmařskou lekci

Autor: HBO
Autor: HBO

Jak se politik zachová, když ví, že musí přijmout rozhodnutí, které mu prohraje volby? S pohledem na demonstrace, kde nosí šibenice s jeho jménem? Se silnou opozicí ve vlastní straně? Pakliže máte jasnou odpověď, právě pro vás je tu nový seriál HBO Najděte mi hrdinu (Show Me a Hero). Je sice o událostech, které se skutečně odehrály ve Spojených státech v polovině osmdesátých let, kdy byla radnice města Yonkers donucena soudem postavit sociální byty i pro Afroameričany ve čtvrtích, kde bydleli pouze bílí, ale načasování je tak geniální, že je vlastně i o událostech v současném Česku. Minisérie, kterou tvoří šest hodinových dílů, patří k tomu nejlepšímu, co bylo dosud o politice, společnosti, sociálních střetech, statečnosti a nevděčnosti natočeno.

Nepříjemný telefon

Televizní série vypráví příběh mladého politika Nicka Wasicska (ztvárnil ho Oscar Isaac), který je bezvýznamným komunálním politikem v Yonkers – čtvrtém největším městě státu New York. Je nejmladším zastupitelem na radnici a jeho hlavní dosavadní prací je hlasovat stejně jako starosta. Jenže na dveře města zabušily dějiny, protože soudce rozhodl, že město musí přestat diskriminovat Afroameričany a co nejdříve postavit státní byty a to mimo jiné ve čtvrtích, kde dosud žili výhradně bílí a dobře zabezpečení obyvatelé města.

Stávající šéf radnice sice nesouhlasí, ale protože chce respektovat zákon, dává projektu výstavby zelenou. V tu chvíli přichází na scénu Wasicsko, který dostává nabídku od některých vlivných lidí, aby kandidoval na starostu proti svému dosavadnímu politickému ochránci. Mladý politik netuší, že má sehrát jen roli nastrčené figurky, takže výzvu přijímá. Jenže voliče jeho nevýrazná postava nezajímá. Svou šanci Wasicsko spatří v tématu stavby bytů a rozhodne se kampaň postavit na slibu, že se odvolá k vyšší soudní instanci, která by mohla projekt zastavit. Je to čistý populismus, protože ví, že u soudu nebude mít šanci. Jeho sázka na rozčilení bílých obyvatel vyšla, lidé se ve strachu z nechtěných sousedů chytají stébla a učiní z Wasicska nejmladšího starostu v USA.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].