Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Mike’s Place

Jack Baxter, Joshua Faudem, Koren Shadmi

Jack Baxter, Joshua faudem, Koren Shadmi: Mike’s Place • Autor: Aligier
Jack Baxter, Joshua faudem, Koren Shadmi: Mike’s Place • Autor: Aligier
Jack Baxter, Joshua faudem, Koren Shadmi: Mike’s Place • Autor: Aligier
Jack Baxter, Joshua faudem, Koren Shadmi: Mike’s Place • Autor: Aligier

Láska, přátelství, zábava – hippie model, který chce zažít snad každý, natož mladí lidé v Izraeli. Právě o nich je grafický román Mike’s Place pojmenovaný podle bluesového baru, kde tohle vše lze najít. Sem zabloudí americký novinář Jack Baxter jen pár hodin poté, co zde usedl terorista, aby si obhlédl terč budoucího útoku. Příběh tak má jasně daný zlom: jednačtyřicet dnů na vykreslení místa, které platí za ostrůvek pohody v nestandardní zemi.

Baxter je tak okouzlen, že o baru začne točit dokument. Přibírá Izraelce Faudema, absolventa pražské FAMU, který tu pracuje, a vybaví ho radou „jsme mouchy na zdi, jen pozorujeme“. Později mu přenechává i režii, neboť cítí, že je to hlavně film o mladých Izraelcích. Obsluha, štamgasti i muzikanti na kameru shodně vypovídají, že v Mike’s Place našli přátele, partnery i „rodinu“. Zde zapomínají na válečné zkušenosti i nebezpečí útoků; o politice se moc nemluví a komunikačním jazykem je angličtina. Poslední dubnový den roku 2003 ovšem obletí svět zpráva, že v baru se odpálil atentátník. Zavraždil tři lidi a padesát zranil. Scénář filmu přepisuje během několika vteřin realita.

Co dokument uvedený rok po útoku pod názvem Blues by the Beach nemohl vědět, s tím komiks pracuje hned od počátku. Scenáristé rozehrávají několik příběhů a snaží se soustředit na osudy, které budou důležité pro dění po útoku, mrazivosti filmu však nedosahují. Faudem zde není onou „mouchou na zdi“ ani zcela neodhalí traumata, jimiž prý dodnes trpí. Jako by bez kamery nedokázal chladně zaznamenat krvavou realitu a vzpomínky na mrtvé. Nebo je snad zanechal v zápiscích z terapie, které byly prvním impulzem ke komiksu (jejž zkušený Koren Shadmi vybavil tónovanou černobílou kresbou). Namísto bolesti se tu vyloupnul silný příběh přátelství, které nerozmetal ani teroristický útok. Komunita se stala ještě pevnější a jádro tvořené expaty, Araby i Židy ještě soudržnější. Mike’s Place znovu otevřel pár dní po útoku a dnes má i několik poboček.

Autorka je spolupracovnicí Respektu.

Jack Baxter, Joshua Faudem, Koren Shadmi: Mike’s Place
Přeložila Lenka Bukovská, Aligier, 190 stran

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 24/2015 pod titulkem Teroristům navzdory