Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

SOS SHOPPING

RESPEKT 10/2015

V článku píšete: „V roce 2015 se v České republice zřejmě nezačne stavět žádné nové nákupní centrum.“

Není to pravda. V květnu se rozbíhá stavba (nejprve začíná demolicemi starých objektů) OC Central společnosti CRESTYL v Jablonci nad Nisou. Půjde o velký nákupní komplex na ploše, kde se dnes nachází dvě parkoviště, bývalá tržnice, obchodní dům Jabloň a tělocvična judistů.

Petr Mikula

S MARXOVOU-ENGELSOVOU DO EVROPY

RESPEKT 10/2015

Záměr učinit zákonem aspoň měsíc z rodičovské dovolené povinným i pro otce je jistě ideově správný a snad i ušlechtilý. Otevírá však před zákonodárci dvě otázky ne tak docela triviální, zejména pokud to budou myslet vážně a budou chtít nenaplnění této povinnosti finančně sankcionovat. Nejprve bude třeba uvážit, jak a koho trestat. Krátit rodičovské dávky, jak o tom paní ministryně uvažuje? Jsou určeny dítěti a pobírá je ten, kdo o dítě pečuje. Za posledních deset let, co je u nás rodičovská dovolená uzákoněna, praxe ukázala, že je to podle dohody rodičů v 98 procentech matka. Trestat ji za to, co neudělal její partner, je zjevně nespravedlivé a postiženo by bylo především dítě. Sankcionován by měl být ten, kdo ustanovení zákona neplní, tedy otec.

To ovšem otevírá před zákonodárcem druhou otázku: kdo je otec? Je to otázka prastará. Jistě to neví občas ani matka; jak to bude vědět stát? Řešení starého rodinného práva, že otcem je ze zákona manžel matky dítěte, bylo účinné v časech, kdy se děti rodily vesměs v manželství (v České republice to bylo například v roce 1974 téměř 96 procent dětí). Nefunguje však v situaci, kdy se polovina dětí rodí mimo manželství. V nižších vrstvách je podíl nemanželských dětí dnes ještě podstatně vyšší a více než z poloviny v těchto případech otec dítěte s matkou ani nebydlí. Přibývá už i dětí, jimž matka neuvede otce ani do křestního listu, neboť ví, že se k němu otec nebude nikdy hlásit (anebo by ani nechtěla, aby se hlásil). Dostat z takového člověka aspoň finanční podporu je stále obtížnější, neplatičů alimentů je u nás několik set tisíc.

Pokud by za nenastoupení otcovské dovolené byly postihovány pouze sezdané páry, nebylo by to spravedlivé a sňatečnost by dále klesla. Jak by se obraz začal měnit, pokud by byli sankcionováni všichni, tedy i páry v nesezdaném soužití, a pokud by ti, kdo s matkou sice nebydlí, ale na své nemanželské dítě platí alimenty, zaplatili i za to, že o své dítě aspoň měsíc zároveň fyzicky nepečují, bude zapotřebí ještě promyslet. Otce, kteří se ke svému dítěti neznají ani alimentačně, zatím nechme stranou; ukáže se teprve, kolik jich bude. Pro sociálnědemokratickou ministryni je jistě důležité, že případné dopady by tvrději postihly zejména dělnické matky.

Ale snad by pomohl jiný ušlechtilý nápad, totiž že všechny nesplacené alimenty bude sanovat stát. Zahrneme-li do této povinnosti státu i povinnost krytí sankcí, které nevybere na otcích, nejlépe z peněz, jež na ostatních otcích vybere, mohlo by to možná i fungovat.

Ivo Možný, Brno

KAFEMLEJNEK SE LOUČÍ

Respekt 8/2015

Systém hodnocení vědy podle dosažených výsledků má nespornou výhodu: Omezuje možnost užití finančních prostředků, vykazovaných k tomuto účelu z veřejných prostředků, na aktivity, které žádný vědecký přínos nepřinášejí. Kdo dlouhodobě nemá výsledky, nedostane peníze. Diskuse je vedena hlavně o tom, co jsou žádoucí výsledky a jak odlišit kvalitu. Roku 2014 došlo v systému k podstatnému zlepšení:

a) Není možné, aby o kvalitě výsledků vědy rozhodovali „profesionální hodnotitelé“, kteří sami žádné vědecké výsledky nemají.

b) Každý obor oceňuje jen ty typy výsledků, které jsou pro něj významné.

c) Zastavil se inflační nárůst „bodů“.

d) Hodnocení „peer review“ umožnilo vznik kvalitativní škály a vyřazení části výsledků.

e) Už nemá smysl nadprodukce méně významných výsledků.

Nyní probíhá na několika úrovních diskuse, kudy by se mělo hodnocení a financování vědy a výzkumu ubírat. Součástí těchto jednání je i zkušební testování projektu IPN Metodika. Podle nyní platných zákonných norem bude zmíněný systém, zavedený v roce 2014, fungovat nejméně do roku 2019.

Petr Vorel, Pardubice

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].