Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

DĚTI ÚPLŇKU

Respekt  5/2014

Petr Třešňák otevřel  lidsky nesmírně citlivé téma. Tak bolestivé, že se nelze divit lidem, kteří by před ním chtěli zavřít oči. Popsané těžké stavy autismu u blízkých příbuzných navozují stav, který se podobá válce. Skutečnost, že blízkého člověka miluji a přitom sám trpím jeho nezvladatelným chováním, vybičovává trpělivost nad hranici snesitelnosti.

Popsané stavy u Dorotky, Jirky, Sky Walkera, Carly,  Lukáše, Martina či Adélky představují nejtěžší zkoušky pro jejich okolí, lékařskou veřejnost nevyjímaje. Nedivím se, že na léčbu autismu není ani naše vyspělá medicína připravena.  V naději, že nám pochopení autismu pomůže osvětlit tajemství lidského prožívání, chovám přesvědčení, že  článek Petra Třešňáka povzbudí investice na výstavbu a provoz stacionářů pro naše autisty.

MUDr. Vít Šlechta

Už žádné přikyvování

Respekt 5/2014

Kellerové v jejích snahách stát se předsedkyní Evropské komise sebevědomí nechybí. Pokud se však na otázku po českých spolupracovnících z Evropského parlamentu dotáže, zda o něco přichází, když nikoho z Česka nezná, nepůsobí, že by měla o jakoukoli spolupráci s Českou republikou zájem aspoň do budoucna. Velmi by mě pak zajímalo, zda Kellerová stojí nějak o to, aby v evropských poslaneckých lavicích usedli čeští zelení, které má ale ambici ve volbách na celoevropské úrovni vést. Jinými slovy: nepodřezává si svým lehce arogantním sarkasmem sama pod sebou větev?

Jan Dlask, Pardubice

Návrat do evropy, díl druhý

Respekt 1/2014

V článku chybí jedna dost závažná informace ohledně přijetí eura. Česká republika se totiž k přijetí eura již dávno zavázala, a to vstupem do EU. ČR nemá, na rozdíl od Británie nebo Dánska, tzv. opt-out (vyjmutí) z přístupových smluv, které by jí umožnilo zachovat si svoji národní měnu. Není tedy otázkou zda, ale kdy k přijetí eura naše vláda přistoupí. To, jestli je právě teď vhodná doba pro přijetí společné měny, bych nechtěl rozvádět. Rozhodně si ale nemyslím, že by euro mělo fungovat jako pojistka české (ekonomické) bezpečnosti a jako ochrana před „chaotickým Východem“. Co se týče ochrany hospodářství a kvality bankovních mechanismů, daleko chaotičtější vývoj v posledních letech zažívá naopak Západ. 

Michal Kopřiva

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].