Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přestřelka v newsroomu

Ministrem může být každý, kdo Zemana nebo Babiše napadne

Vadí vám, že ministrem dopravy se má stát šéf Skansky? Robert Břešťan, Ondřej Kundra, Marek Švehla, Erik Tabery

Exministr dopravy Dan Ťok • Autor: René Volfík/FOTOREPO
Exministr dopravy Dan Ťok • Autor: René Volfík/FOTOREPO

 

Vadí vám, že ministrem dopravy se má stát Dan Ťok, ředitel jedné z největších místních stavebních firem?

 

Ondřej Kundra: Já spíš vidím problém v tom, že je podobně sebevědomý, o sobě přesvědčený titán jako pan Prachař, který nemívá ve zvyku nechat si moc radit. Kam takový přístup vede, jsme mohli sledovat u jeho předchůdce.

Erik Tabery: Vidím riziko v pokračování politiky, že odborníkem je pouze ten, kdo řídí firmu a má velký plat. Takhle to v politice nefunguje a nemůže fungovat. Škoda že Babiš vybírá jen ty, které potkává na recepcích.

Ondřej Kundra: A mimochodem, i on chce rychle stavět, což může přinést víc problémů než užitku. Jeho plán, že projekty budou dodávat zhotovitelé, aby alespoň něco vzniklo (stát totiž projekty kvůli nekompetentnosti nemá), může dálnice dál předražovat. Jsem zvědavý, která firma si řekne o slušnou cenu.

Robert Břešťan: Vadí mi to. Je to pokračování přesvědčení, že se stát dá (má) řídit jako firma. Přitom střet s úřednickou realitou zažívá i Babiš. Pokračuje dosazování lidí bez politických zkušeností a názorů, nikam nezvolených, kteří rozhodují mnohé nad rámec své kompetence. A podezření ze střetu zájmů se nevyhne, i kdyby byl křišťálově čistý.

Petr Honzejk: Já chci, aby vládli ti, kdo kandidovali a dali se tak všanc veřejnosti. Myslím, že ve volbách máme volit strany, ne personální agentury. Ale asi jsem staromódní…

Robert Břešťan: Personální agentuře Agrofert se ale zatím moc nedaří…

Marek Švehla: Mně až tak úplně nevadí, pokud budou dělat ministry lidé z byznysu. Proč bychom měli vyřazovat právě je? A až dosud jsme nepožadovali, aby ministrem mohl být jen člověk, který kandiduje. Důležité ale je, aby tu fungoval normální vztah odpovědnosti za tyto ministry. To znamená – pokud selžou jako Prachař, aby odpovědnost jasně nesl předseda strany, která je dosadila. Z této odpovědnosti se ale Babiš vyzouvá, jak jsme viděli právě u Prachaře. A bude se z ní snažit vyzouvat, i kdyby dělal ministra třeba muzejník.

Robert Břešťan: Mně obecně lidé z byznysu v politice nevadí. Nikdo je ani nevyřazuje. Pokud se ovšem od toho byznysu opravdu odstřihnou, což je dost problém. Viz Řebíček například… Ale nějaká politická historie, zkušenost či alespoň zájem o věci veřejné a společenský prospěch by taky neškodily.

Marek Švehla: Problém Řebíček spočíval v tom, že stavební firmu sám spoluvlastnil.

Petr Honzejk: Tak. Vláda nemá být soubor fachidiotů (pardon, expertů). Rozhoduje ve sboru o výsostně politických záležitostech. Co například pan Ťok soudí o ukrajinské krizi?

Robert Břešťan: To podepisuji. I když s výjimkou Mládka a Zaorálka je to myslím otázka taky na všechny stávající ministry…

Marek Švehla: Snažím se být realista. Pokud se k moci dostávají nové strany jako ANO, nemají v zásobě x straníků, které by mohly do vlády dosadit. Můžu si tedy kreslit obraz ideální vlády se zkušenými stranickými harcovníky s názory na ukrajinské krize; ale kde je vzít, když nejsou? Nicméně té výhradě rozumím: Babišův problém je, že on tohle považuje za ideál.

Petr Honzejk: Celkově mi připadá pozoruhodné, že zatímco starostou může být jen zvolený člen zastupitelstva, premiérem či ministrem každý, kdo Zemana nebo Babiše zrovna napadne…

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 47/2014 pod titulkem Ministrem může být každý, kdo Zemana nebo Babiše napadne