Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Bertík a čmuchadlo

Petra Soukupová

Petra Soukupová: Bertík a čmuchadlo • Autor: Host
Petra Soukupová: Bertík a čmuchadlo • Autor: Host
Petra Soukupová: Bertík a čmuchadlo • Autor: Host
Petra Soukupová: Bertík a čmuchadlo • Autor: Host

Ze spisovatelky Petry Soukupové je matka a její nová kniha Bertík a Čmuchadlo je pro děti. Souvislost vycházející ze soukromého života do recenze nepatří, pokud ji autor sám neakcentuje a pokud neovlivňuje způsob jeho vyprávění. Obě podmínky jsou tu ovšem splněny. Soukupová se na obal nechala vyfotit s roční dcerou Marlou, knihu jí dokonce věnovala. A coby spisovatelka pověstná schopností vcítit se do dětí a adolescentů se tu najednou nemůže rozhodnout, kdo je – rodič, nebo dítě?

Vypravěčem je školák Bertík, kterému se zrovna rozvedli rodiče, a on s mámou a jejím novým přítelem vyráží na prázdniny. Nová konstelace se mu nelíbí; nechápe ji, vzpírá se. Tropí naschvály, utíká, ale pak potkává imaginárního kamaráda Čmuchadla, který mu pomůže se s nastalou situací smířit. Rozvod je iniciační moment, kdy téměř polovina dnešních dětí poprvé pochopí, že ne vždy se jim vše přizpůsobí. Zde je ovšem pojímán tak, jak by si to rozcházející se rodiče asi přáli.

Čmuchadlo je vlastně maskovaný dospělý, který Bertíkovi říká to, co už nechce slyšet od mámy, protože ta ho zklamala. Třeba že by se měl omluvit a nebýt tak sebestředný. Těžko však říct, proč by ho měl poslouchat zraněný kluk, jemuž se nestalo nic horšího než právě rozvod rodičů. Přesto Bertík jednoduše přijme Čmuchadlovy názory – bez toho, aby mezi nimi proběhl větší konflikt či hádka, bez větší katarze. A s koncem prázdnin přijímá nový začátek nové rodiny ve stylu „něco hezkého končí, něco hezkého začíná“.

Nejsilnější je líčení vztahů Bertíka s ostatními dětmi, popis dětských her, šťouchanců i bezprostřednosti. Strohá čeština krátkých vět k dětské perspektivě sedí. Jinak ale Čmuchadlo dělá z knihy příručku, kterou dětem koupí rozvádějící se rodiče a zadoufají, že se už na nic nezeptají. Ve své prvotině K moři dokázala Soukupová věrohodně popsat temné zákruty dětské duše, ale v první knize pro děti je utlumila natolik, že ty, o nichž příběh je, se do ní samy nezačtou.

Autorka je spolupracovnicí Respektu.

Petra Soukupová:  Bertík a čmuchadlo
Host, 134 stran

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].