Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Kdo se diví sankcím

Vyšší zisk při obchodu s autoritářskými režimy je vždy spojen s vyšším rizikem

okem ekonoma • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
okem ekonoma • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Podnikatelé, kteří si možnost ruských sankcí nepřipouštěli, ignorovali základní ekonomický postřeh, že vyšší zisk je vždy spojen s vyšším rizikem. Dokud Putin nebude v mauzoleu a v Moskvě nepovládne konsolidovaný demokratický parlament, je s politickými riziky třeba počítat a připravit se na ně.

Riziko a nejistota

Ekonomové rádi rozlišují mezi rizikem a nejistotou. Rizika mají o poznání raději, neboť se dají hlídat pomocí matematických vzorečků, které často zabrání tomu, aby je očekávatelné ztráty nachytaly na švestkách. Průměrný řetězec supermarketů například tuší, že s pravděpodobností hraničící s jistotou bude každý měsíc rozkradeno asi šest procent zboží a jednou za deset let shoří celá prodejna. Náklady na tato rizika si prostě započítá do nákladů jako očekávané ztráty, případně zaplatí pojištění, které je pokryje.

Naopak s nejistotou se kalkulovat nedá. Spadají do ní jednak „známé neznámé“, o nichž tušíme, že mohou nastat, ale nevíme s jakou pravděpodobností, kdy a jestli vůbec. Například tušíme, že by mohla přijít finanční krize, jež vrátí lidstvo k výměnnému obchodu, či klimatické změny, jež promění středočeskou kotlinu v Saharu. Obojí by asi přivedlo zmíněné supermarkety k bankrotu, ale zajistit se proti tomu nedá. Navíc tušíme, že za závojem nejistoty mohou číhat i „neznámé neznámé“, které si dnes neumíme ani představit, natož s nimi počítat.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].