Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Ty mně, já tobě

Svět se znovu učí sdílet, darovat a vyměňovat

„Ženský si oblečení měnily odnepaměti.“ (Kristýna Leštinová) • Autor: Karel Cudlín
„Ženský si oblečení měnily odnepaměti.“ (Kristýna Leštinová) • Autor: Karel Cudlín

Může za to březnová procházka k obřímu metronomu, který tvoří dominantu pražské Letné. Ke stroji času vede drát, přes nějž jsou za tkaničky přeházeny spousty bot. „Chtěla jsem si je sundat, ale uvědomila jsem si, že bych za ně musela dát jiné, aby to nebyla krádež,“ vybavuje si osmadvacetiletá Kristýna Leštinová. V ten moment se jí rozsvítilo: výměna. Nápadu se pak nedokázala pustit. O měsíc později už dala výpověď v reklamní agentuře, kde do té doby pracovala, a otevřela společně se svým partnerem v Budečské ulici na pražských Vinohradech butik s oblečením, který funguje na principu „swap“ – prohodit si. To znamená, že značkové, často skoro nenošené oděvy se tu dají pořídit nejen za přijatelné peníze, ale zákazník může také donést vlastní kus výměnou. V západní Evropě jde o běžný princip, v USA existují dokonce i řetězce tohoto typu. V Česku sice najdeme internetové portály, které výměnu umožňují – ovšem pražský kamenný Swap of clothes je průkopnický v tom, že přenáší do skutečnosti chování, jemuž nás naučily sociální sítě.

Donedávna se totiž zdálo, že slovo „sdílení“ se nadobro odstěhovalo do digitálního prostředí. Vžilo se v souvislosti s hudebním či filmovým pirátstvím. Pak přišel Facebook, kde kliknout na ikonu „sdílet“ znamená dát o článku či vtipné fotografii vědět svým přátelům. V posledních sezonách ovšem zažíváme návrat „sdílení“ do ekonomického slovníku i byznysových plánů progresivních firem. Ne náhodou. Podle všech pesimistických prognóz nyní v Americe a západní Evropě po finanční krizi dospěla generace, jejíž životní standard bude, měřeno od druhé světové války, vůbec poprvé nižší než těch předcházejících. Proto se poohlíží po způsobech, jak ušetřit.

Výhodou tohoto pokolení je skutečnost, že se na internetu naučilo jinému přístupu k majetku. Není pro ně už tak důležité věci vlastnit, ale chtějí k nim mít rychlý přístup: přesně jako k wifi síti. Nepotřebují mít auto, nicméně chtějí mít možnost si ho rychle půjčit. Místo drahého hotelu si na serveru Airbnb.com pronajmou byt od soukromé osoby. Jsou daleko více ochotní nabízet věci výměnou nebo dobrovolně poskytovat své služby.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].