09 dopis
09 dopis • Autor: Respekt

„Ani nevím, kde začít,“ říká opatrně Pete. Jelikož beru jídlo a pití poměrně vážně, zeptala jsem se ho, co si myslí o způsobu přípravy ručně zalévané kávy, kterou ráno občas šplhounsky dělám pro přítele. Nic neponechávám náhodě. Chodím do blízkovýchodního obchodu Sahadi’s, kde kupuji jemenská zrnka. Ty pak nechám speciálně namlít tak, aby byla konzistence vhodná k ručnímu zalévání vodou. Filtr japonský. Voda ne úplně vroucí. Pohyby ruky krouživé.

Ve vší skromnosti jsem očekávala doladění maximálně jednoho detailu a pak pochvalu. Pete se na mě ale dívá spíš soucitně. „Tak zaprvé, pokud necháš kávu namlít předem a nespotřebuješ ji v následujících třech sekundách, přicházíš o většinu čerstvosti a chuti. To bys jako Evropanka mohla chápat, je to asi takový rozdíl jako mezi tím, když koupíš předkrájený a balený chleba, nebo když ho koupíš ještě teplý v pekárně.“ Jako snob na pečivo to chápu velmi dobře, a nechám si proto dovysvětlit i zbytek. (Výrazně zkrácená verze zní: čerstvě namletá zrnka mají mít konzistenci hrubé mořské soli, hrnek předem nahřát, teplota vody 93,3 °C, přestávka 25 sekund po prvním zálevu, celý proces zalévání rozložit na tři minuty, použít zhruba 350 gramů vody, smířit se s tím, že život není jednoduchý.)

9. - 15. června, č. 24/2014
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

9. - 15. června, č. 24/2014
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 58 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte