Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

JAK NAUČIT UČITELE UČIT

RESPEKT 14/2014

Jako absolvent Pedagogické fakulty UK vím, že studenti pedagogických fakult by se měli ve svém studiu co nejdříve dostat do praxe. Ve stávajícím modelu, jak ostatně píšete, se věnují až tři roky pouze teorii a před třídu plnou dětí se postaví až ve 4. ročníku! To je, jako kdyby student žurnalistiky napsal svůj první text až ve čtvrťáku. Když jsem ve 3. ročníku v roce 2001 odjel na stáž na St. Patrickʼs College v Dublinu, zjistil jsem, že tamní studenti chodí už první semestr na náslechy a hned druhý učí. Každý rok studia strávili studenti přibližně dva měsíce praxí ve škole, byli tak pravidelně v kontaktu se zkušenými pedagogy, viděli pedagogické a metodologické vedení zkušených kantorů a mohli si utvářet svůj vlastní styl a přístup k výuce. Někteří z nich včas poznali, že se na učitelskou profesi nehodí a školu opustili.

V přednáškovém sále se nikdo učit nenaučí. Pokud už tam nějaký čas trávíte, je třeba, aby měl přednášející zkušenost z praxe. Jediná jejich pedagogická praxe je často působení na pedagogické fakultě, kde přednášejí teorii, kterou neumějí se skutečnou praxí propojit.

Lze definovat standardy, jež vymezí kvality uchazečů o učitelství, ale pokud pedagogické fakulty neuznají, že učit se naučíte jen tím, že skutečně budete učit, nehneme se z místa.

Jiří Hokeš

LÉK NA STUD V TRAMVAJI

RESPEKT 14/2014

Mě, jakožto pokročile těhotnou, zamrzelo, že se v rámci kultivace dopravního prostoru ve vztahu k těhotným dopravní podnik zabývá jen nápadem na placky označující těhotné, jejž považuji za minoritní. Je však skvělé, že tato diskuse probíhá. Prahou cestuji skoro každý den a mé dobré zkušenosti převládají nad těmi pár okamžiky „vlání na tyči“ nad sedícím adolescentem. Problém, který je však palčivější a jehož řešení by udělalo radost nejen těhotným, je podle mě celkové prostředí ve vagonech MHD. Konkrétně stav hygieny textilních sedadel a zápach, který v mnoha vagonech na první nádech jasně naznačuje, že se tam nedávno svezl nebo se stále ještě komfortně projíždí nějaký špindíra. Vím, že toto téma je obdobně ošemetné, ale myslím si, že kdyby se začala řešit otázka osob, jež svým oděvem a odérem evidentně překračují pravidla hromadné dopravy, nejedna těhotná by zaplesala nad zlepšením svých ranních nevolností a pocitu z cestování.

Pavlína Hadravová

Díky za zavedení audioverze Respektu. Jezdím hodně autem a už před rokem jsem si říkal, že by to bylo super. Udělali jste mi radost. 

Jediná poznámka ke způsobu čtení – články znějí jako poslech Mistra a Markétky. Pro články by byl podle mě o dost vhodnější přednes typu komentářů na ČRo Plus. Úplně super by bylo, kdyby články načetli sami autoři.

Michal Šperling

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].