Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Trendy

Sladké páření

foto Archiv • Autor: Archiv
foto Archiv • Autor: Archiv

Všechno se páří se vším. Jistě, právě začalo jaro, ale tohle je tedy divočina. Výsledkem jsou ovšem mláďátka, jaká tu ještě nebyla. Cronut, townie, icecake a tak dále. Trochu divná jména, u mláďátek se to ale snese. Hlavně že jsou sladká. A to tedy jsou – jsou to totiž dezerty. Takzvané dezerty hybridní, miláčci globálních foodies (gurmánů).

Celé tohle divoké křížení začalo již před rokem v trendy pekárně v newyorském Soho. Cukrář Dominique Ansel tu vytvořil své prvotřídní těsto na croissanty a z něj – donut. I s dírou uprostřed. Naplnil jej krémem a polil cukrovou polevou. Svět v úžasu ztichl a zrodil se cronut. Foodies stáli před pekárnou od šesti od rána jako fronta na banány, překupníci pak cronuty přeprodávali na černém trhu za čtyřicet dolarů kus, byly vyhlášeny vynálezem roku 2013 podle magazínu Time. Pekař Ansel dal hybrid registrovat, takže je to teď Cronut® a napodobování není povoleno, ale rychle ho následovali další kříženci.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Vyberte si délku předplatného


II. Vyberte si něco navíc



Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. >>

Předplatné se uzavírá na dobu neurčitou.

V případě, že potřebujete daňový doklad, chcete objednat předplatné do zahraničí nebo byste například chtěli předplatné posílat na jinou adresu jako dárek, přejděte na e-shop Economie.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na [email protected] nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

24. - 30. března, č. 13/2014 • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Předplaťte si Respekt

Získáte přístup ke všem 44 článkům z tohoto vydání a také do všech vydání od r. 1990.