Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika, Společnost

Gabby se vrací

Američtí advokáti regulace zbraní dostali významnou posilu

8 profil • Autor: Respekt
8 profil • Autor: Respekt

Hlas je to jasný, ale trochu roztřesený a jednotlivá slova trhaně odříkává jako dítě, když si po pádu ze schodů vyrazí dech. Přesto když oznámí: „Máme problém,“ zní to opravdu naléhavě. A pocit naléhavosti se ještě zvýší, když černobílé záběry, které komentář doprovází, vystřídá barevný portrét ženy, od níž to odhodlané poselství pochází. Málokomu lze tak věřit slova o tom, že americký problém se střelnými zbraněmi je opravdu nutné řešit a je nezbytné to udělat teď, jako právě Gabrielle Giffordsové (42).

Začíná tak první ze série reklam, kterými její nová organizace zahajuje kampaň za přísnější regulaci zbraní. Vyslovuje je, přestože jí mluvení stále dělá velké obtíže. Bývalá politička, kterou výstřel mentálně labilního střelce připravil o zdraví, o křeslo v Kongresu a málem i o život, se vrací do veřejného života. Teď jde o to, jestli se právě jí podaří uspět tam, kde tolik jiných narazilo.

Moje pravá ruka

Minulé úterý se k ní opět obrátily zraky celé země. Když se Barack Obama v tradičním projevu o stavu unie dostal po obvyklých tématech (ekonomika, bezpečnost) ke zbraním, emoce v nabitém sále Sněmovny reprezentantů vytryskly naplno. Proslovu na galerii přihlíželi pozůstalí a přeživší z několika posledních tragédií.

Podaří se jí uspět tam, kde tolik jiných narazilo?

Po boku Michelle Obamové seděli rodiče Hadiyi Pendletonové, patnáctileté školačky z Chicaga, která na konci ledna zaplatila životem za to, že se připletla k přestřelce pouličních gangů. V další řadě poslouchali příbuzní dvaceti dětí a šesti učitelů zavražděných loni v prosinci na základní škole v Newtownu či zástupci rodin dvanácti obětí střelce z kina v Auroře z loňského července.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].