Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Trendy

Pohlednice z Kolína nad Rýnem

69 sloupek egp R05 2013 • Autor: Respekt
69 sloupek egp R05 2013 • Autor: Respekt

Na náměstí v Kolíně nad Rýnem neleží koňská lejna. Stojí tu paneláčky ve tvaru vybombardovaných středověkých domů a není to zrovna krása, ovšem důsledně bez trusu. Nebylo to tak vždycky. V roce 1700 byly domy kolem výstavní a hnůj mezi nimi ve vysoké vrstvě. Bylo třeba to řešit – masivně se polévat pravou kolínskou vodou. Která to ale je?

Jistě, většina světové populace se domnívá, že to je 4711. Už na kolínském nádraží visí číslice velké jako lokomotiva a hned vedle katedrály je obchodní dům plný zelenozlatých lahviček s nápisem 4711 „original eau de cologne“. Vznikla v roce 1792, voněl se jí Napoleon, za války ji fasovaly posádky německých ponorek, kde byla hygiena asi jako v Kolíně plném koňů. V koncentračním lágru v Buchenwaldu působilo Kommando 4711 určené na čištění latrín a v poslední době ji koupila značka Procter and Gamble, která ji masivně propaguje jako jedinou zaručeně pravou kolínskou. Problém ale je, že existuje ještě jedna jediná zaručeně pravá kolínská.

Kousek od náměstí stojí dům s letopočtem 1709. V tom roce připlul po Kolína parfumář Farina ze Santa Marina di Maggiore a založil druhou kolínskou vodu, z kteréžto formulace by dostal asi záchvat, protože ta jeho byla ve skutečnosti první. Uklidnit by ho mohlo pár věcí. Zaprvé, že právě jeho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].