0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Společnost27. 1. 20132 minuty

Pohlednice z Kolína nad Rýnem

69 sloupek egp R05 2013 • Autor: Respekt

Na náměstí v Kolíně nad Rýnem neleží koňská lejna. Stojí tu paneláčky ve tvaru vybombardovaných středověkých domů a není to zrovna krása, ovšem důsledně bez trusu. Nebylo to tak vždycky. V roce 1700 byly domy kolem výstavní a hnůj mezi nimi ve vysoké vrstvě. Bylo třeba to řešit – masivně se polévat pravou kolínskou vodou. Která to ale je?

Jistě, většina světové populace se domnívá, že to je 4711. Už na kolínském nádraží visí číslice velké jako lokomotiva a hned vedle katedrály je obchodní dům plný zelenozlatých lahviček s nápisem 4711 „original eau de cologne“. Vznikla v roce 1792, voněl se jí Napoleon, za války ji fasovaly posádky německých ponorek, kde byla hygiena asi jako v Kolíně plném koňů. V koncentračním lágru v Buchenwaldu působilo Kommando 4711 určené na čištění latrín a v poslední době ji koupila značka Procter and Gamble, která ji masivně propaguje jako jedinou zaručeně pravou kolínskou. Problém ale je, že existuje ještě jedna jediná zaručeně pravá kolínská.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Kousek od náměstí stojí dům s letopočtem 1709. V tom roce připlul po Kolína parfumář Farina ze Santa Marina di Maggiore a založil druhou kolínskou vodu, z kteréžto formulace by dostal asi záchvat, protože ta jeho byla ve skutečnosti první. Uklidnit by ho mohlo pár věcí. Zaprvé, že právě jeho…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc