Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Výlet do Lán

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Byla to možná nejnákladnější cesta z Prahy do nedalekých Lán. Může se totiž přihodit, že za ni politickými kariérami zaplatí hned pětice mužů, kteří byli na krok od řízení celé země. Michal Hašek a spol. vyrazili, jak známo, za prezidentem Milošem Zemanem, aby probrali další povolební strategii. Jen pár hodin poté se pokusili svrhnout předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku z vedení strany a nahradit ho právě Haškem, který by se tak mohl stát premiérem. Stejně jako většinu české společnosti i nás zajímalo, za jakých okolností schůzka probíhala, co se na ní řešilo a proč. Výsledek pátrání, včetně rekonstrukce následného vývoje, najdete v článku Ondřeje Kundry a Ivany Svobodové na str. 19–23.

Pro budoucnost Česka ale nejsou důležití jen sociální demokraté. Proto se Silvie Lauder vydala mezi poslance hnutí ANO Andreje Babiše. V jejich sedmačtyřicetičlenném klubu je skutečně řada rozdílných osob. Od xenofobních agitátorů až po univerzitní profesory. Více na str. 32–34.

Kolega Martin M. Šimečka se zase vydal do slovenského pralesa, aby nám přinesl neopakovatelnou pozvánku do divočiny (té přírodní). Tady jsou jeho úvodní slova. „Oči si přivykají na stíny noci, kdy blízký pařez najednou vypadá jako sedící medvěd, uši si přivykají na absolutní ticho, které později prořízne jen houkání sovy. Přišli jsme na toto místo po několika hodinách pochodu lesem, v němž se mísí obrovské staleté jedle se štíhlými buky, kde z hnijících kmenů padlých stromů vyrůstají výhonky nových a v průrvách vymletých dešti se po staletí hromadí mazlavé černé bahno, jež náhodnou oběť nemilosrdně vtáhne do sebe. Jenže lidé, kteří by tady mohli utonout, sem nechodí, náznak chodníku v měkké půdě zasypané bukovým listím je ve skutečnosti vlčí stezkou.“

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 45/2013 pod titulkem Editorial: Výlet do Lán