Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Volby za námi, volby před nimi

Kiska • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Kiska • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Po každých volbách jedni oslavují a druzí bědují, že horší už to být nemohlo. První reakce na výsledky těch letošních působí podobně jako předvolební kampaň – jsou takové nijaké. Jedni se bojí úspěchu Andreje Babiše, ale na druhou stranu jsou spokojení, že tu nemůže vzniknout vláda postavená na komunistech. Druzí jsou rádi, že propadli nepoučitelní občanští demokraté, ale za cenu vzestupu Tomia Okamury? A že vyhrála sociální demokracie? K čemu to je, když musí žádat o pomoc někoho z pravice?

V tomto čísle jsme pro vás připravili redakční komentář, analýzu, reportáže i rozhovor, ve kterých se ony nejasné výsledky voleb snažíme interpretovat a posoudit, jak mohou ovlivnit budoucnost země. I když si totiž mnozí myslí, že spějeme k dalším předčasným volbám, dá se předpokládat, že se jim politici budou snažit za každou cenu vyhnout. A zdá se, že budou muset volit podobně nenadšeně jako my všichni o víkendu. Více najdete na předních stránkách tohoto vydání Respektu.

V čísle také mimo jiné naleznete rozhovor (viz str. 44–48) s básníkem Petrem Hruškou, který získal Státní cenu za literaturu. A i když je především o literatuře či Ostravě, trochu politiky se řeší i tady. Petr Hruška zvažoval, jestli cenu vůbec převzít, protože se mu nelíbí přístup státu ke kultuře: „…zmíním jen ty každoroční ponižující tahanice o to, zda podpořit důstojným způsobem existenci nekomerčních literárních časopisů. Jasně, můžeme je postupně umořit, když si na sebe prevíti nevydělají. Ale každý osvícený vládce už ve středověku přece věděl, že pro život společnosti bylo z nějakých důvodů důležité podporovat těch pár mnichů, kteří opisovali knihy, jež tehdy dokonce málokdo uměl přečíst. Nezbývá tedy než ministerstvu kultury pomoci – protože státní cena je doplněna finanční částkou, rozhodl jsem se alespoň symbolickou část z ní uvolnit a poslat na konto redakcí těch časopisů, jež na jaře asi čeká další kolečko proseb a vysvětlování. Jen bych rád pro budoucího ministra kultury zdůraznil, že ty moje peníze opravdu nebudou stačit…“

Závěrem ještě jedna dobrá zpráva. Máme velkou radost, že kolega Milan Jaroš získal první cenu na Czech Press Photo v kategorii Reportáž. Karel Cudlín pak získal čestné uznání v kategorii Lidé, o kterých se mluví. Oběma gratulujeme.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 44/2013 pod titulkem Editorial: Volby za námi, volby před nimi