Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Zemanovy ideje

RESPEKT 36/2013

Vážím si snahy
komentátora J. Macháčka nalézt o něco diferencovanější a analytičtější přístup k Miloši Zemanovi. Jestliže ale za něco, „s čímž lze pracovat pozitivním způsobem“, bere pisatel a priori to, že Zeman je „prezident proizraelský“, pak se tážu, zda nepadá do stejné jámy lvové (černobílého vidění) jako ti, které svým článkem kritizuje. Rozvíjení našich vztahů s Izraelem je samozřejmě záležitostí pozitivní a žádoucí, to by však nemělo znamenat naši automatickou podporu všeho, čeho se Izrael – a hlavně Netanjahuova vláda – dopouštěl a dopouští.

Jan Dlask, Pardubice 

Ramadán nad Temží

RESPEKT 33/2013

Velmi mne rozladil článek „Dopis z Londýna - Ramadán nad Temží“, ve kterém se opět dozvídáme o chmurném stavu soužití muslimů a nemuslimů ve Velké Británii, zejména pak v Londýně. V tomto městě jsem strávil rok a shodou okolností jsem pracoval v převážně muslimské čtvrti Whitechapel. Ačkoli je Londýn plný imigrantů, tak suverénně nejvíc negativních zpráv padá na bedra muslimů. To není zrovna povzbudivé a ještě horší je, že spousta negativních zpráv se k nám vůbec nedostane. Bohužel, na vlastní oči jsem například viděl šaría zóny – místa, kde britské zákony fakticky neplatí a vím o existenci desítek šaría soudů (v Británii je jich skoro 100), jejichž rozsudky v médiích také nevidíme.
Místo toho, aby se lidé podívali pravdě zpříma do očí, tak se snaží předstírat, že je vše v pořádku. A tak místo toho, abychom byli svědky toho, jak známí muslimové hromadně odsuzují útoky svých souvěrců, raději se kocháme inspirativním islámským uměním, protekčně umisťovaným veřejnosti na oči. Je to sice důkaz, že mezi muslimy jsou šikovní lidé a citlivé duše, ale asi bychom všichni dali přece jenom přednost zmiňovanému odsouzení násilných činů.

Kritika islámu již dávno není pouze v rukou extrémní pravice, která je mi z duše nesympatická. Naopak, mnoho kriticky smýšlejících lidí, jejichž projev má hlavu a patu, zdůvodňuje, že s  přístupem k islámu, kdy se snažíme mnohdy bolestivá fakta zamlčet, to lepší nebude. Zatím jim okolnosti dávají za pravdu, ale asi to pro některé lidi pořád není tak jednoznačné. Zajímalo by mě, jaký je plán současných fanoušků multikulturnosti (jako je například autorka inkriminovaného článku) pro případ, že jejich výhradně láskyplný a tolerantní přístup nadále nebude fungovat a situace se bude výrazně zhoršovat.

Petr Staněk

OMLUVA

V minulém čísle jsme v textu Nová doba inženýrů nepřesně uvedli název firemní školy Škoda Auto Vysoká škola a informaci o počtu zde udělených inženýrských titulů. Od roku 2008 ji s tímto titulem opustilo 200 absolventů. Za tuto chybu se zmíněné vysoké škole i čtenářům omlouváme.

 

 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].