Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Hlava na talíři

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Zdá se, že hlava Iva Ištvana je dnes velmi žádané zboží. Petr Nečas po ní volal ve svém dosud nejtrapnějším projevu politické kariéry, chtějí ji obvinění bývalí poslanci ODS a požaduje ji i část současných představitelů občanských demokratů. Ke kritice se navíc přidávají zástupci TOP 09.

Alibisticky se mluví o soudní kontrole v trestním řízení. Je iluzorní, je komická. Už jsme psali, že každá lidská činnost musí být vystavena kontrole a kritice, volat ale po likvidaci státního zástupce, protože se odvážil pustit do vyšetřování, je nejen nemístné, ale také nebezpečné. Důsledky takového jednání jsme se rozhodli analyzovat v redakčním komentáři či v rozhovoru s advokátem a bývalým politikem Janem Kalvodou.

Ten například kritizuje ODS, že se pouští do útoku na justici, a přitom sama nese odpovědnost za to, jak to v ní funguje: „ODS si do loňského roku držela v systému státního zastupitelství pana Grygárka, šíbra, který jako potřebný mouřenín manipuloval věcmi pro politické strany. Tak čemu se teď diví? Znám případy hanebných soudních selhání, ať už záměrných nebo diletantských, která vlastně znamenají pravý opak soudní kontroly. Takže česká justice může šokovat jen toho, kdo ačkoli za ni zodpovídá, tak si její stav nepřipouští, nebo z něj dokonce těží, než se obrátí proti němu osobně,“ říká Kalvoda na str. 40–44.

S tématem souvisí i článek Jaroslava Spurného o soudcích z Nejvyššího soudu, kteří rozhodli, že korupce ve sněmovně je chráněna imunitou. Více na str. 22–23.

Z nepolitických témat bych za všechna zmínil tato dvě: Theo Wehner, psycholog práce ze švýcarského Curychu, přišel s revoluční myšlenkou, že by každý občan měl pobírat 1500 eur bez ohledu na to, jestli pracuje. Všechny ostatní dávky či podpory by se zrušily. Jeho nápad vyvolává vášnivé reakce, ale stále více lidí už to nepovažuje za utopii. „Mnohem větší utopie je to, co neustále slibují politici: plná zaměstnanost, představa, že každý v naší společnosti může sehnat práci,“ říká Wehner v článku Tomáše Lindnera.

Druhé téma se týká Tour de France, která se letos jela už posté. V redakci Respektu je vášnivý cyklista a znalec cyklistiky Martin Kontra, čehož jsme se rozhodli využít. Jeho článek o tomto legendárním závodu a reportáž z něj najdete na str. 46–52.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 30/2013 pod titulkem Editorial: Hlava na talíři