Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

I URAN SE MĚNÍ, ALE DLOUHO

Respekt 28/2013

Karel Schwarzenberg má dar jednoduchou zemitou formulací charakterizovat jádro problému. Soudím ale, že se mu to nepodařilo, když v uvedeném rozhovoru říká: „Můžete si představit, že by se v západoevropské zemi ustavila vláda proti parlamentní většině? To jde možná v Kazachstánu.“

Česká ústava počítá se třemi pokusy jmenování vlády. Neúspěšným pokusem je přitom vláda, která nezíská důvěru Poslanecké sněmovny, je tedy v rozporu s vůlí parlamentní většiny. Je zbytečné poměry přímo v ústavě předpokládané srovnávat s Kazachstánem.

Zda vláda bude, či nebude v souladu s většinou ve sněmovně, ukáže teprve hlasování o důvěře. Až tam je Rhodos, kde bude třeba skákat. Předběžné sbírání 101 podpisů před jmenováním premiéra zavedl Václav Klaus, nemá oporu v ústavě. Tento postup v sobě nenese žádnou větší legitimitu než pověstné podepisování smluv kandidáty Věcí veřejných, že pod smluvní sankcí nezradí svou volební stranu. Závazek, kterým by poslanci předem omezili svou svobodu hlasovat svobodně a v souladu se svým vědomím a svědomím, je zjevně od počátku neplatný a nevymahatelný.

Vůlí poslanců lze argumentovat až tam, kde se projeví v hlasování. S Kazachstánem by se dalo srovnávat třeba časté revokování výsledků parlamentních hlasování pod záminkou údajné chybovosti počítačového systému sčítajícího hlasy. Nebo také politická korupce, jež kupování hlasů za osobní výhody dělá běžnou politickou praxi a staví na hlavu, co se rozumí vědomím a svědomím. Zde by ovšem nemusely obstát ani některé z podpisů pro předsedkyni Němcovou (a bez legitimizace těchto praktik by možná ani nepadla Nečasova vláda).

Parlamentní většině by měla na Rusnokově vládě vadit spousta věcí, mimo jiné třeba ministr financí, který na transparentní účet své kampaně přijímal hotovostní vklady převyšující limit ze zákona proti praní špinavých peněz. Zda se tyto výhrady promítnou do skutečné vůle parlamentní většiny, ovšem teprve uvidíme.

Věc ale může být trochu zamotanější. V případě, že Rusnokova vláda většinu získá, bude to vláda působící v souladu s parlamentní většinou. V logice opačné k úvaze, již vyslovil Karel Schwarzenberg, ovšem poté můžeme mít příležitost se ptát, zda nás Kazachstánu naopak nepřipodobní, že navzdory známým výhradám i skutečnostem nakonec vláda v souladu s parlamentní většinou bude.

Jiří Zlatuška, Brno

OPRAVA:

V minulém čísle jsme v článku Konec Hotelu Praha mylně uvedli, že Hotel Praha byl navržen na národní kulturní památku. Ve skutečnosti šlo o návrh na zařazení do seznamu nemovitých kulturních památek. Za nepřesnost se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].