Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Počítače s duší na webu

Data i programy se přesouvají na internet, Google tomu přizpůsobil operační systém

74 R15 profimedia • Autor: Respekt
74 R15 profimedia • Autor: Respekt

Na trh proniká nový druh počítačů. Programy se přesouvají z pevného disku na internet a z počítače se stává levná a jednoduchá pracovní stanice, u níž tolik nezáleží na výkonu. Trend pomáhá nastartovat společnost Google, která vytvořila pro své internetové služby operační systém Chrome OS, určený především pro netbooky. Jako součást nového počítače si Chrome OS můžete koupit již dnes.

Být neustále on-line

Chrome OS je skromný systém vycházející z populárního Linuxu. Na pevném disku nezabere prakticky nic. Většina funkcí stojí na on-line službách Googlu a počítá s použitím externích serverů. Pro ukládání dat využívá systém službu Disk Google, pro tvorbu dokumentů Google Docs, obrázky se dají upravit a uložit pomocí služby Picasa. Výchozí e-mailovou službou je Gmail. K dispozici je také webové tržiště aplikací, které trochu rozšiřují možnosti systému.

Uživatel počítače s Chrome OS (Google pro něj razí název chromebook) tedy musí být neustále připojen k internetu. Pracovat sice lze i off-line, například cestou ve vlaku nebo v autobuse, dříve či později je však nutné se k internetu připojit, třeba alespoň pomocí mobilního telefonu, jinak většina funkcí ztrácí smysl.

První prototyp počítače s Chrome OS vyrobila sama společnost Google, na další modely už si přizvala velké výrobce. Během posledních tří let se díky tomu na trhu postupně objevilo osm malých přenosných počítačů od společností Samsung, Acer a HP. K přenosným strojům přidal Google ve spolupráci s firmou Samsung dva miniaturní stolní počítače.

Chromebooky nejsou vyráběny z luxusních materiálů a nevyhlížejí nijak oslnivě. Obrazovky nenabízejí velká rozlišení a jejich pozorovací úhly jsou spíše podprůměrné. Výhody spočívají jinde: hardware, na kterém systém běží, nevyžaduje výkonné komponenty. Počítač zpravidla obsahuje energeticky nenáročné a tiché SSD úložiště (pevný disk bez pohyblivých částí, s podobným systémem ukládání dat jako přenosný USB flash disk). V jednom modelu chromebooku je dokonce využit procesor, jejž výrobce jinak instaluje do svých mobilních telefonů a tabletů. S plně nabitou baterií vydrží chromebook, který neváží více než dva kilogramy, fungovat sedm až osm hodin. Ceny nepřesahují deset tisíc korun.

V Česku jen pro firmy

Myšlenka vystavět celý počítač kolem webových aplikací Google je zajímavá, vyplývají z ní ovšem určitá omezení. Týkají se například formátové kompatibility. Pokud například většina vašich kolegů či kamarádů používá pro psaní dokumentů Microsoft Word, může se spolupráce s nimi stát nepohodlnou. Dokumenty z Wordu lze sice do Google Docs nahrát, při převodu formátů ale může dojít k „rozházení“ původní struktury textu. A podobných maličkostí je celá řada napříč spektrem činností. Čísla prodejů v zahraničí nicméně napovídají, že valné většině uživatelů těch několik dětských nemocí nevadí a parametry jako rychlost a výdrž baterie jsou důležitější.

Existují specifické situace, ve kterých přednosti chromebooků zvlášť vyniknou. Třeba když chce malá firma pro celý svůj systém práce využít služby Googlu. Rychlé a levné chromebooky s velkou výdrží baterie pak mohou uspokojivě sloužit jako pracovní stanice pro jednotlivé zaměstnance.

Autor tohoto článku měl možnost chromebook používat dva týdny. Obvykle se na počítači věnuje práci s internetem, tvorbě textu a využití cloudových služeb. Chromebook nárokům většinou vyhověl, i když spolupráce s cloudovými službami Dropbox (diskový prostor v internetu dostupný odkudkoli) a Evernote (pokročilý on-line program pro psaní poznámek a ukládání souborů) je v Chrome OS omezena pouze na jejich webové rozhraní. To na rozdíl od verzí těchto programů uložených přímo v počítači nenabízí všechny funkce a slouží zpravidla jen jako nouzové řešení. Jako druhý počítač, jejž bylo možné rychle otevřít a pustit se do práce, například při okamžitém nápadu, ale chromebook svůj úkol splnil.

České zájemce Google zatím trochu zanedbává. Chromebooky jsou zde oficiálně distribuovány pouze pro firemní využití. Objednat si jich firma musí víc kusů. Jednotlivcům nezbývá než si chromebook sehnat v internetových obchodech v zahraničí; poptávka zatím zřejmě není dostatečná, takže se distributorům například nemusí vyplatit vybavovat tyto přístroje českou klávesnicí.

Operační systém Chrome OS se dál vyvíjí a jeho ambice už překročily možnosti levných netbooků. V době psaní tohoto článku se na trhu objevil nový chromebook pojmenovaný Google Pixel, který má třináctipalcový dotykový displej s vysokým rozlišením a stojí třináct set amerických dolarů. Bude zajímavé sledovat, jak si operační systém Chrome OS povede v sektoru dražších počítačů, u nichž jsou nároky na provoz vyšší.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 15/2013 pod titulkem Počítače s duší na webu