Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Introverti, spojte se

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Dalo by se říct, že Mahátma Gándhí a Warren Buffett toho nemají na první pohled mnoho společného. Zakladatel firmy Apple Steve Wozniak a Bill Gates až ale ano – obrovský úspěch ve světě počítačů. Nicméně všichni zmínění sdílejí dohromady jednu věc: jsou to introverti. Tedy lidé, pro které je velmi důležité mít svůj prostor, klid a dávají přednost soukromí před velkým společenským ruchem. Nic na tom nemění fakt, že všichni se účastní obřích akcí, kde je hlava na hlavě. Aby však dosáhli svých úspěchů, museli naslouchat i své jedinečnosti.

Lidé, kteří oceňují, když je ostatní nechávají na pokoji, byli dlouho vnímáni jako podivíni. Straní se kamarádů a jsou hloubavější. Zejména v čase, kdy jsou po zaměstnancích požadovány stále více projevy „týmovosti“, to introverti nemají lehké a vzbuzují nepochopení. Nicméně v poslední době, kdy se ukázalo, že uzavřenějším se člověk prostě už narodí a lidé s touto náturou tvoří až třetinu populace, se tento pohled postupně začíná měnit.

Kolega Jiří Sobota (sám se k introvertům hrdě hlásí) se sešel s mnoha úspěšnými „samotáři“, se kterými si na toto téma povídal. Přináší ale též příklady ze zahraničí a zmiňuje ohlas tématu ve světě: „Když před několika lety v měsíčníku The Atlantic zveřejnil Jonathan Rauch esej s názvem Caring for Your Introvert (Hýčkejte si svého introverta), netušil, že se právě jeho text stane nejčtenějším článkem v dějinách časopisu. Dnes patří publikace o zanedbávaném povahovém rysu k oblíbenému žánru. Kniha bývalé manažerky z Wall Street Susan Cainové, jež už stihla vyjít i česky s názvem Ticho. Síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit, se vloni za oceánem zařadila na dlouhé týdny mezi naprosté bestsellery. Na webu se objevily pokusy o zformování hnutí introvertů na obranu vlastních práv a narazíte na články s názvy jako ,Introverti všech zemí, spojte se‘.“ Více na str. 46–52.

Minulý týden ve čtvrtek uplynulo 23 let od prvního vydání týdeníku Respekt. Do té doby vycházel každý den jako Informační servis, který vznikl hned 18. listopadu 1989. Moc si vážíme vaší přízně, bez níž by Respekt nemohl existovat.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 12/2013 pod titulkem Editorial: Introverti, spojte se