Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika, Společnost

Zvolen, ale mimo

Na severu Čech se vede boj o to, kde
v české politice leží hranice loajality

33 A cudlin R01 2013 • Autor: Respekt
33 A cudlin R01 2013 • Autor: Respekt

Kdyby šlo všechno tak, jak si sám naplánoval a jak rozhodli jeho voliči, mluvil by dnes tenhle třicátník s pěstěným vousem k auditoriu z lavice krajských zastupitelů. Na zasedání delegátů v Ústí nad Labem se ovšem Jan Novotný hlásí o slovo z pozice veřejnosti. Děje se tak navzdory tomu, že v podzimních volbách uspěl a byl zvolen za uskupení Severočeši.cz.

Za stolek, kde měl ještě nedávno cedulku se jménem, si dnes poprvé sedá stranický náhradník, jenž v krajských volbách skončil jako první nezvolený. Na židli v zastupitelstvu Severočeského kraje jej posunula rezignace Jana Novotného. „Jenže problém je v tom, že já jsem na funkci zastupitele nerezignoval, rezignaci podalo mým jménem hnutí Severočeši.cz, kterému jsem začal být nepohodlný. Budu se o svůj mandát soudit,“ říká Jan Novotný, přehlédne sál a vplouvá do vestibulu krajského úřadu mezi stolky s cukrovím, s nímž tu pekařky a pekaři v předvánočním čase soutěží o nejlahodnější ústeckou dobrotu.

V severních Čechách vznikla po volbách koalice stran ČSSD a KSČM, Severočeši ji podpořili a pan Novotný se vzepřel a ruku pro komunisty nezvedl. Nic to nezměnilo, ale kolegové z hnutí dostali signál, že s tím novým severočechem – vstoupil mezi ně těsně před volbami – bude asi problém. „Odmítám podporovat komunisty ve vedení kraje a kvůli tomu Severočeši bez mého vědomí přinesli vedení kraje moji rezignaci.“ Otázka, jak je možné přinést někam něčí rezignaci, je zcela namístě. Zamotaný severočeský příběh ukazuje, jak vypadá zblízka praktická stranická politika. Od dob rozpadu Věcí veřejných jsme tu podobné obnažení způsobů vnitrostranického boje neměli.

Podpis jako podmínka

Nástup komunistů k moci v severních Čechách je velkým společenským tématem uplynulého roku, je to poprvé od listopadu 1989, kdy člen KSČM – Oldřich Bubeníček – obsadil místo hejtmana. O přízeň komunistů, kteří volby na Ústecku s přehledem vyhráli, se strhla bitka: spolupracovat s nimi chtěla v koalici jak ČSSD, tak i uskupení Severočeši.cz.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].