Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Stále chytřejší čtenáři

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Protože další číslo vyjde 31. 12., držíte de facto v rukou poslední číslo letošního roku. Chci tedy poděkovat za vaši přízeň a věrnost, které si nesmírně vážíme. Mnohá tištěná média zažívají velmi těžké období. Klesá prodaný náklad a příjmy z inzerce. V sousedním Německu musely z ekonomických důvodů skončit dva deníky, jiné mají finanční problémy. Vedle toho nicméně vycházejí tituly, jako je Der Spiegel, Die Zeit, ale třeba i partnerský The Economist, které letos dosáhly nejlepších výsledků.

V týdeníku Die Zeit nedávno vyšla příloha, která se velmi důkladně věnovala mediální scéně. Mimo jiné se tam píše: „V centru toho, co děláme, stojí čtenář a čtenářka. Oba se změnili, jsou chytřejší, náročnější, zajímavější.“ Což se dá nepochybně aplikovat i na českou společnost. Stejně jako dodatek německých kolegů: „Jaká radost psát pro takové čtenáře, jaká motivace a jak obtížný úkol! To je nová konstelace žurnalistiky.“

Věříme, že i v příštím roce pro vás budeme jak my, tak i partnerské tituly, jako jsou Hospodářské noviny, Ekonom a Bel Mondo, zajímavým zdrojem informací, názorů i zábavy. Budeme se snažit tomu dostát.

Čeká nás mnoho zásadních událostí – volbou prezidenta počínaje a řešením ekonomické krize konče. Ostatně o obou tématech si můžete přečíst už v tomto dvojčísle.

Jako už tradičně vám také přinášíme literární přílohu, kde si můžete přečíst povídky, ukázky z knih či eseje od takových autorů, jakými jsou například Bogdan Trojak, Milan Uhde, Emanuel Frynta či Ondřej Štindl.

Závěrem dodávám ještě jednu tezi z Die Zeit, kterou plně podepisuji: „Dokud budou existovat slova, bude existovat novinařina. A tak dlouho také zůstane jedním z nejkrásnějších povolání na světě.“

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, krásné svátky a vše nejlepší do roku 2013 vám za redakci Respektu přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 51/2012 pod titulkem Editorial: Stále chytřejší čtenáři