Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Trendy

Mac jako makrónky

77 sloupek profimedia R48 2012 • Autor: Respekt
77 sloupek profimedia R48 2012 • Autor: Respekt

Milé děti, dnes se naučíme vyjmenovaná slova po mac. Opakujte po mně: Mac, mac­ron, Makro, makarón, makrónka. Jistě víte z minulých hodin, co to znamená. Mac je počítač s jablkem, makarón je těstovina s dírou. Macron je diakritické znaménko ve tvaru makaronu nad písmenem, Makro je předzvěst konce světa a makrónka je dobrá. Proto věnujeme dnešní výklad právě jí.

Kromě dobrosti se makrónka vyznačuje také barevností, což překvapí zejména proto, že je z bílků. Do bílků se však mísí gigantická množství umělých barviv, protože makrónky se nehodlají řídit žádnými zásadami přirozené stravy. Naopak, čím nepřirozenější, tím lepší, ideálně přizdobeno zlatem. Těsto dále obsahuje jemně mleté mandle, jinak je co do složení makrónka blízkou příbuznou laskonky. Nerada by to však slyšela, sama sebe si totiž cení mnohem výš – až na čtyři eura. To je cena jednoho kousku v lepších cukrárnách evropských metropolí. U českých cukrářů stojí kolečko o průměru 2,5 cm až 30 korun, takže se poměrem plošná výměra/cena řadí k nejdražším produktům na trhu hned za náramkové hodinky a pilulky na potenci.

Ale co naplat, milé děti, makrónky se nosí, a kdo to neví, je makak (zapamatujte si další vyjmenované slovo). Jejich pravlastí je Paříž, kde je dělají již odedávna. Moderní historie makrónek…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].