Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

NECHCI ČARODĚJNICKÉ PROCESY

RESPEKT 46/2012

Zbytečně dlouhý rozhovor s prvním místopředsedou ODS Martinem Kubou byl téměř prostý hlubších myšlenek či úvah. Je to velmi pozoruhodné zjištění u nastupujícího vrcholového politika ODS, který má ambici být racionálnější, otevřenější a srozumitelnější než jeho předchůdci. Vedle jasné snahy o pacifikaci ODS stojí za pozornost jeho vyjádření k otázce korupce. Nacházet řešení v tvorbě transparentního a legitimního prostředí z dílny ODS a ČSSD považuji za více než černý humor s absencí pozitivní vize. Chápu to spíše jako avízo spojenectví obou stran, které se budou snažit získat čas pro tvorbu sofistikovanějších postupů při dalších zlodějinách. Pan Kuba nejenže neodsuzuje konkrétní korupční případy a korupčníky, nejenže se nesnaží najít systémové změny, ale sám označuje protikorupční hnutí ve společnosti za nebezpečná. Ano, nebezpečná jsou – ne však pro společnost, ale především pro ODS a ČSSD. Nezapomíná tak trochu, že i on je volen námi občany, aby dobře spravoval zemi, a že hodně lidí již ztratilo trpělivost a víru v nápravu? Ti schopnější z nespokojených se snaží najít řešení – například pánové Janeček a Kohout. Osočení Karla Janečka argumentací ve stylu komunistických aparátčíků by si zasloužilo pochvalný článek v Rudém právu i se svou na hlavu postavenou logikou, jež demaskovala „zloducha“, který je příčinou všech nešvarů. Pane Kubo, to má být souboj myšlenek a vizí? Tahle demagogie? To tedy určitě ne. Vždyť vy přemalováváte modrou na rudou. Rád vám pošlu svůj příští volební lístek ODS. Modré komunisty nevolím. A taky jim nevěřím.

Ing. Zdeněk Vykydal,
Pardubice

ÚŘEDNÍK ZA PĚT MILIONŮ

RESPEKT 46/2012

Dovoluji si reagovat na článek o referendu na Praze 7. Jsem z občanského sdružení 8jinak!, které monitoruje kauzu Centra Palmovka zmiňovanou ve vašem textu – tedy nové radnice pro Prahu 8 a obchodního centra za jednu miliardu korun, již těsnou většinou jednoho hlasu schválilo minulé zastupitelstvo.

Vzhledem k tomu, že se radním podařilo tento „investiční záměr“ prakticky utajit a kusé informace se veřejnost dozvídala z médií až po podpisu smlouvy (rok 2010), nezvedla se proti záměru tak mohutná vlna odporu jako na Praze 7. S o to větším zájmem se kauze věnujeme nyní. Uspořádali jsme několik veřejných debat, vyzvali jsme ODS k otevřenému informování o celém projektu, zažádali o informace související s projektem, které veřejnost neměla k dispozici. V souvislosti s veřejnou zakázkou, kterou zadala radnice Prahy 8 na výběr dodavatele, jsme podali podnět k přezkoumání úkonů veřejného zadavatele na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ve věci rovněž padlo trestní oznámení. Vše průběžně zveřejňujeme na našem webu.

Zároveň není pravda, že se Centrum Palmovka již staví, jak uvádíte. V současné době probíhá územní řízení, po němž teprve bude následovat stavební povolení. V lednu se navíc naskytne ojedinělá příležitost vypovědět mimořádně nevýhodnou smlouvu, která Městskou část Praha 8 zavazuje ke dvacetileté spolupráci s dodavatelem stavby, jíž je Metrostav Development, a. s.

Ačkoli vzhledem k netransparentnímu způsobu rozhodnutí o tak zásadním projektu, velmi rychle proběhnuvší veřejné zakázce i systematickému zatajování informací může osmička skutečně sloužit jako odstrašující příklad, jsme přesto mírní optimisté.

Věra Šmejkalová

Domy v izolaci

Respekt 46/2012

Reaguji na glosu Karolíny Vránkové. Jsem tak rád, že to někdo vidí podobně. Trávil jsem víkend s dětmi v západních Čechách a musím říct, že jsem program Zelená úsporám v duchu proklínal. Taková míra nevkusu a ztráta soudnosti mě děsí. Vesnice zmrzačené polystyrenovými fasádami a plastovými okny. Případně eurookny, která jsou sice dřevěná, ale bez detailu. Nechápu, proč to lidem, kteří tam žijí, nevadí. Moc dobře  si uvědomuji, že je „venku“ drsný život a lidé v Praze, kteří tuhle zemi řídí, to přehlížejí, ale kde je nějaká vlastní hrdost na život, jaký žije každý sám za sebe? A takhle je to bohužel rozlezlé  jako mor po celé zemi. Co ale s tím? Proč si někdo koupí mlýn a vadí mu, že je tam vlhko? Proč se lidé diví, že je na horách zima a v chalupě uprostřed lesa nesvítí sluníčko celý den? Snad nejsem tak starý (41), aby to bylo jen zapšklé mudrování, a nečekám, že znáte odpovědi. Jen jsem prostě rád, že to vidíte podobně.

S pozdravem Josef Votava

DOBRÁ ZPRÁVA PRO DNEŠNÍ DEN

RESPEKT 46/2012

Čtu sice váš týdeník už léta pravidelně a jsem nadšena jeho stále se zvyšující úrovní, občas se ovšem stane, že mne nějaký článek osloví zcela mimořádně. V předposledním čísle, které je opět doslova nabité kvalitními příspěvky, to byl (možná překvapivě?) nenápadný rozhovor paní Hany Čápové se Stanislavem Sarkisovem. Hned mi zvedl náladu! Myslím, že bychom se tím jeho nápadem měli nakazit postupně všichni, nebo rozhodně alespoň ti, kdo už mají plné zuby té bezbřehosti negativního odpadu, který na nás dennodenně chrlí snad všechny sdělovací prostředky.

Při čtení toho rozhovoru jsem si ovšem také uvědomila, že už před dvěma lety jsem sama zakoupila krásný sešit, který jsem nadepsala „Sbírka zážitků“ a tam si pravidelně zapisuji úmyslně pouze pěkné zážitky. A když už mi připadá svět kolem mne hodně nesnesitelný, zalistuji v něm a hned vidím vše zase jasněji a s vědomím pomíjivosti všeho, tedy i negativních zpráv.

Milena Horálková

OPRAVA

V rubrice Despekt v minulém čísle jsme mylně uvedli, že plzeňský magistrát blokuje vyhlášení referenda o stavbě obchodního centra uprostřed města v termínu prezidentských voleb. Ve skutečnosti se v Plzni referendum v termínu prezidentských voleb chystá. Spor se vede jen o to, jestli lze hlasování o obchodním centru uspořádat ve stejné místnosti, kde se bude hlasovat i o prezidentovi. Za chybu se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].