Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Dodavatelé služeb

Léto pomalu končí, život se vrací do starých kolejí, je čas si zase povídat o penězích. Několik výtvarníků rozeslalo   veřejným výstavním institucím Výzvu proti nulové mzdě. Píší v ní, že jsou při pořádání expozic jediní lidé „z dlouhé řady dodavatelů prací a služeb“, kteří od galerií a muzeí nedostávají honorář, a adresáty viní ze zneužívání toho, „že tu existuje stále se doplňující řada umělců, kteří jsou ochotni uvěřit příslibům symbolického či finančního zisku a na úvěr znovu naplnit výstavní prostor vaší instituce“.

Výzvu nesepsali žádní zhrzení začátečníci, ale respektované postavy scény jako Zbyněk Baladrán, Hynek Alt, Vít Havránek, Václav Magid či Pavel Sterec. Dopis nezůstal bez odpovědi. Ředitel Moravské galerie v Brně Marek Pokorný signatářům odepsal, že si neumí představit, podle čeho by se výše odměny měla stanovovat, a že největším ziskem je pro autora beztak symbolický kapitál v podobě zviditelnění jména a realizace projektu.

Ředitel Galerie výtvarného umění v Chebu Marcel Fišer zase namítá, že je nesmysl žádat peníze od institucí, které je nemají, že je třeba atakovat ministerstvo kultury, aby galeriím poskytovalo finance na nákupy současného umění. Odprodejem konkrétního artefaktu by prý instituce podpořila výtvarníka lépe a vkusněji než tabulkovým honorářem.

Autora těchto řádků na debatě zaujaly dvě věci.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].