Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Podmínky ve vazebních věznicích

Mají být podmínky ve vazbě stejné jako ve věznicích, nebo jsou příliš tvrdé a byl/a byste pro jejich zmírnění?

06 priban gunter bartos R25 2012 • Autor: Respekt
06 priban gunter bartos R25 2012 • Autor: Respekt

JIŘÍ PŘIBÁŇ

profesor právní teorie a filozofie na Cardiff University ve Velké Británii

Z principu jsem pro co nejmenší zásahy do osobních svobod během trestního procesu, a proto i vazební stíhání považuji za prostředek, který by se měl použít jen v těch nejnezbytnějších případech. Vazební režim by rozhodně neměl být přísnější než vězení, protože vazba je preventivní opatření, které v žádném případě nesmí nahrazovat trest. Nezapomínejme, že lidé ve vazbě jsou z hlediska práva nevinní a o jejich případné vině musí teprve rozhodnout soud! Je proto chvályhodné, že počet vazebně stíhaných v ČR klesá, ale režim omezení pohybu nebo hygienické podmínky mi přijdou příliš restriktivní a nedůstojné.



06 samkova profimedia R25 2012 • Autor: Respekt
06 samkova profimedia R25 2012 • Autor: Respekt

Klára Samková

advokátka

Podmínky ve vazbě jsou otřesné bez ohledu na vztažení se k poměrům „na lágrech“, tedy ve věznicích. Obvinění a obžalovaní se sice povětšinou dopustili jednání, které je protizákonné, ale zároveň je zřejmé, že oni sami trpí mnohočetnými vadami: intelektuální nedostatečností, sociální exkluzí, nejrůznějšími dys-: dysgrafií, dyslexií, dysortografií, dyskalkulií. Jsou však ponecháni bez pomoci. Vazební a vězeňský řád je fakticky postaven na „retribuční spravedlnosti“, na odplatě, která však nic neřeší a nezlepšuje. Přesto je stále propagována. I to je důvod, proč počet vězňů a vazebně stíhaných stále narůstá a narůstat bude.

06 cermak archiv R25 2012 • Autor: Respekt
06 cermak archiv R25 2012 • Autor: Respekt

Karel Čermák

advokát, bývalý ministr spravedlnosti

Pro zmírnění režimu vazby nejsem. Vazební věznice je právnický diagnostický ústav s hospitalizací. Je to hromadné zařízení pro nechtěný pobyt osob, podobně jako různé léčebny, domovy, ubytovny a tábory. Nařídit v nich pobyt mohou autority, a to od lékařů, rodičů, opatrovníků a nadřízených až po úřady a soudy. Komfort chovanců málokdy odpovídá jejich představám. Hospitalizace v Bohnicích taky není žádný med. Překvapuje mě, že se tomu diví zrovna MUDr. Rath. JUDr. Parkanové bych se nedivil, ale ta snad nespadla z višně a tuší, co člověk může ve špitálu a ve věznici čekat. Je-li pro vás diagnóza příznivá, dostanete za vazbu odškodnění.

06 pospisil stransky R25 2012 • Autor: Respekt
06 pospisil stransky R25 2012 • Autor: Respekt

Jiří Pospíšil

ministr spravedlnosti

Záleží na tom, s čím českou vazbu porovnáte. V posledních dvaceti letech se podmínky ve vazbě výrazně zlepšily a vazebně stíhaní mají oproti odsouzeným lepší postavení: můžou mít například civilní oblečení i hygienické podmínky jsou příznivější. Vazebně stíhaní v postkomunistických státech, jako je Polsko, Maďarsko, Slovensko nebo pobaltské země, rozhodně nemají větší pohodlí. V posledních letech navíc počet vazebně stíhaných klesá, oproti stavu před deseti lety klesl počet o celé dvě třetiny.

Porovnáme-li vazbu s vyspělejšími státy, máme určitý dluh hlavně v materiálním vybavení a bezpečnostních prvcích. Změny znamenající až miliardové investice však nelze spravedlivě požadovat v době, kdy státní pokladna nemá dostatek peněz ani na věci, jako je zdravotnictví či dopravní infrastruktura.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 25/2012 pod titulkem Anketa: Podmínky ve vazebních věznicích